Un castell molt petit

Després del “desastre” de 1558, Ciutadella va quedar precàriament protegida per poder fer front a possibles nous atacs. Les seves antigues muralles van ser destruïdes i no es van poder reconstruir fins ben entrat el segle XVII per la manca de mitjans econòmics.

Però quan es van reconstruir, es va manar també aixecar dos nous baluards i una torre de defensa: “el castell de Sant Nicolau”, construïda entre el 1860 i el 1862 per l‘enginyer militar Josep Castellón.

132652SantNicolau

Aquesta torre té unes característiques molt singulars i molt diferenciades de la resta de torres defensives que trobem a l’illa. Per començar és de planta octogonal, quan la gran  majoria de torres de defensa costanera que es van aixecar a finals del segle XVIII i inicis del XIX solen ser de planta cilíndrica, i té la seva porta d’entrada a la planta baixa que quedava protegida amb un pont llevadís.

Altre de les seves peculiaritats és que té una garita a la part superior. Aquesta torreta que s’aixeca per damunt de la torre es creu que va ser construïda per guanyar alçada i així poder comunicar-se visualment amb el castell de Santa Àgueda.

132526Sant Nicolau

La torre tenia ornamentacions i diferents escuts, com el de la Corona d’Aragó, dels que s’han fet una rèplica que ens ajuda a fer-nos una idea de com era. Té una fosa que l’envolta totalment i que fa uns 8m d’amplada i 2m de fondària. És la única torre on es poden veure alguns elements barrocs.

P1080130SantNicolau

Malauradament la torre no es pot visitar ja que el seu estat és precari, tot i que s’està treballant des de l’Ajuntament de Ciutadella (propietari del castell) per poder-la obrir novament al públic.

De moment, però, ens conformarem contemplant el seu singular perfil, la seva entrada, els seus ornaments, el fossat, la torreta… les vistes i l’entorn. Tot plegat, un delit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s