Santa Àgueda

Esta entrada está en castellano y en catalán

Santa Àgueda va ser l’últim refugi dels musulmans a Menorca, just abans de que es rendissin al Rei Alfons III que la va incorporar al rei d’Aragó i va acabar amb la dominació musulmana a l’illa, que va durar prop de 400 anys (903-1287).

Calçada empedrada

A principis de l’any 2000 Santa Àgueda era poc més que unes poques runes on, amb molta imaginació, tenies que esbrinar que allà havia existit un Castell, una capella, un aljub i tot un seguit de construccions de les que era impossible veure quasi  rés; però avui m’ha sorprès gratament veure com la rehabilitació d’aquest lloc històric ha estat un veritable encert.

Així que ara ens podem fer una idea del que va ser aquest Castell gràcies als cartells informatius que existeixen i a la petita reconstrucció que s’ha fet. També  ara podem caminar pels llocs delimitats amb més seguretat i sabent el que estem veient, punt del tot important per poder valorar-ho.

Panell informatiu on podem fer-nos una idea de la grandària de la fortaleça musulmana

La calçada empedrada és del tot imperdible. Es creu que pot datar del segle XIII, època en que es va construir la petita capella de Santa Àgueda, tot i que molta gent la coneix com la calçada romana i que en algunes publicacions, s’assegura que ho és. Cercar informació veraç sobre aquest tema ha estat difícil, així que, de moment, només deixo l’apunt, però vull fer constar que sigui de la època que sigui, rés li treu ni una mica d’interès a aquesta fantàstica calçada, com podreu comprovar si la visiteu.

Des  d’aquest petit Puig de 264 m (el tercer més alt de l’illa) podem veure gran part del nord i est de Menorca, i pels voltants, podem gaudir de vistes de camps verds i boscos frondosos que envolten aquest cim. Amb una mica de sort, també podrem veure algunes de les cabres que pasturen per aquests indrets.

Panoràmiques a contemplar des del puig

Aquest desembre he pujat  a Santa Águeda, i ha estat perfecte. Tota la muntanya era per a mi, tot el silenci era meu, i de sobta he pensat amb la meravella de Menorca a l’hivern on et pots sentir “l’amo” d’un trosset d’aquestes terres.

Menorca a l’hivern es un plaer.                 

Bon Any !!

Nota: La pujada, el recorregut i la baixada al Castell de Santa Àgueda, des de la entrada a la finca de Santa Cecilia es de només una hora i quart.

Curiositats:

Diuen que aquest indret ja va ser habitat per la gent del talaiòtic,i que després, va ser utilitzat pels romans, però realment van ser els musulmans els que li van atorgar una major esplendor al recinte.  Molts anys més tard, cap el 1300 es va construir la capella de Santa Águeda. Una llegenda popular diu que aquí, sota les murades, es troba un vedell  d’or, cosa que va donar lloc a diversos saquejos.

Per saber més:

http://menorca-alta.blogspot.com/2010/12/sain-agaz-sent-agayz-santa-agueda.html

http://www.menorcaexplorer.com/es/reconquista-menorca.php

Pàgina amb un article molt complet sobre el Castell, la seva rehabilitació, la seva historia i el seu entorn:

http://es.paperblog.com/amics-del-museu-de-menorca-671279/

Bibliografia:

“Santa Àgueda: patrimoni cultural, patrimoni natural”, editado por Edit.Menorca (Consell Insular de Menorca) 1999.

 ———————————————————————————————————————————————————————

Santa Águeda fue el último refugio de los musulmanes a Menorca, justo antes de que se rindieran al Rey Alfonso III que la incorporó al Reino de Aragón y que acabó con la denominación musulmana en la isla, que duró cerca de 400 años (903-1287).

Restos de una de las torres circulares del recinto

Hasta hace poco,  Santa Águeda era poco más que unas ruinas que, con mucha imaginación, debías intuir que allí había existido un Castillo, un capilla, un aljibe y otras construcciones de las que era casi imposible divisar nada; pero hoy me ha sorprendido gratamente ver como la rehabilitación de este lugar histórico ha sido todo un acierto.

Así que ahora podemos hacernos una idea de lo que fue este Castillo gracias a los paneles informativos que podemos encontrar en la cima. También, ahora, es posible andar por los lugares delimitados con más seguridad y sabiendo lo que estamos viendo, requisito indispensable para poder valorarlo.

Tramo, casi en la cima, de la calzada empedrada

La calzada empedrada es del todo imperdible. Se cree que puede datar del siglo XIII época en que se construyó la pequeña capilla de Santa Águeda, aunque mucha gente la conoce como la calzada romana y, en muchas publicaciones, se asegura que lo es. Encontrar información veraz de este tema ha sido difícil, así que de momento, sólo dejo el apunte, pero quiero resaltar que, sea de la época que sea, nada le quita una pizca de interés a esta fantástica calzada, como podréis comprobar si la visitáis.

Ermita de Santa Agueda (hoy reconstruida)

Desde la cima de esta pequeña montana de 264 m (la tercera más alta de la isla), podemos ver gran parte del norte y este de Menorca, y disfrutar de las vistas de campos verdes y bosques frondosos  que envuelven esta pequeña cima. Con un poco de suerte podremos también ver algunas de las cabras que pastorean por el lugar.

He subido a Santa Águeda unos días atrás, y ha sido perfecto. Toda la montaña era para mí, todo el silencio era mío, y de repente, he pensado en lo maravillosa que es Menorca en invierno, donde te puedes sentir “el amo” de un trocito de esta tierra.

A pesar de que queden pocos vestigios de lo que fue el castillo, la subida vale la pena por su historia, su calzada, la ermita, y especialmente, por sus espectaculares vistas.

Menorca en invierno es un placer.

Feliz Año!!

Nota:  Desde la entrada de la finca de Santa Cecilia, subir y bajar al Castillo lleva poco más de una hora y media.

Curiosidades:

Dicen que este lugar ya era habitado por la gente del talayótico, y que posteriormente, fue utilizado por los romanos, pero fueron los musulmanes quienes otorgaron un mayor esplendor a este recinto. Muchos años más tarde, hacia el 1300, se construyó la capilla de Santa Águeda. Una leyenda popular dice que aquí, bajo sus muros, se encuentra un becerro de oro, lo que al parecer dio lugar a varios saqueos.
 

Para saber más:

http://menorca-alta.blogspot.com/2010/12/sain-agaz-sent-agayz-santa-agueda.html

http://www.menorcaexplorer.com/es/reconquista-menorca.php

Página con artículo muy completo sobre el castillo, su rehabilitación, su historia y su entorno:

http://es.paperblog.com/amics-del-museu-de-menorca-671279/

Bibliografía:

“Santa Àgueda: patrimoni cultural, patrimoni natural”, editado por Edit.Menorca (Consell Insular de Menorca) 1999.

Anuncis