Santa Àgueda

Santa Àgueda va ser l’últim refugi dels musulmans a Menorca, just abans de que es rendissin al Rei Alfons III que la va incorporar al rei d’Aragó i va acabar amb la dominació musulmana a l’illa, que va durar prop de 400 anys (903-1287).

Calçada empedrada que puja a Santa Àgueda

A principis de l’any 2000 Santa Àgueda era poc més que unes poques runes on, amb molta imaginació, tenies que esbrinar que allà havia existit un Castell, una capella, un aljub i tot un seguit de construccions de les que era impossible veure quasi  rés; però avui m’ha sorprès gratament veure com la rehabilitació d’aquest lloc històric ha estat un veritable encert.

sta agueda dic2011 (13)
Ermita de Santa Agueda (reconstruida)

Així que ara ens podem fer una idea del que va ser aquest Castell gràcies als cartells informatius que existeixen i a la petita reconstrucció que s’ha fet. També  ara podem caminar pels llocs delimitats amb més seguretat i sabent el que estem veient, punt del tot important per poder valorar-ho.

Panell informatiu on podem fer-nos una idea de la grandària de la fortaleça musulmana

La calçada empedrada és del tot imperdible. Es creu que pot datar del segle XIII, època en que es va construir la petita capella de Santa Àgueda, tot i que molta gent la coneix com la calçada romana i que en algunes publicacions, s’assegura que ho és. Cercar informació veraç sobre aquest tema ha estat difícil, així que, de moment, només deixo l’apunt, però vull fer constar que sigui de la època que sigui, rés li treu ni una mica d’interès a aquesta fantàstica calçada, com podreu comprovar si la visiteu.

sta agueda dic2011 (6)
Un altre troç de la calçada empedrada
IMG005Santa Agueda
Una de les antigues torres del Castell

Des  d’aquest petit Puig de 264 m (el tercer més alt de l’illa) podem veure gran part del nord i est de Menorca, i pels voltants, podem gaudir de vistes de camps verds i boscos frondosos que envolten aquest cim. Amb una mica de sort, també podrem veure algunes de les cabres que pasturen per aquests indrets.

Panoràmiques a contemplar des del puig

Aquest desembre he pujat  a Santa Águeda, i ha estat perfecte. Tota la muntanya era per a mi, tot el silenci era meu, i de sobta he pensat amb la meravella de Menorca a l’hivern on et pots sentir “l’amo” d’un trosset d’aquestes terres.

sta agueda dic2011 (3)

Menorca a l’hivern es un plaer.                 

Nota: La pujada, el recorregut i la baixada al Castell de Santa Àgueda, des de la entrada a la finca de Santa Cecilia es de només una hora i quart.

Curiositats:

Diuen que aquest indret ja va ser habitat per la gent del talaiòtic,i que després, va ser utilitzat pels romans, però realment van ser els musulmans els que li van atorgar un major esplendor al recinte.  Molts anys més tard, cap el 1300 es va construir la capella de Santa Águeda. Una llegenda popular diu que aquí, sota les murades, es troba un vedell  d’or, cosa que va donar lloc a diversos saquejos.

 

Per saber més:

http://menorca-alta.blogspot.com/2010/12/sain-agaz-sent-agayz-santa-agueda.html

“Santa Àgueda: patrimoni cultural, patrimoni natural”, editado por Edit.Menorca (Consell Insular de Menorca) 1999.

2 pensaments sobre “Santa Àgueda

  1. Pués me parece un acierto la programada visita. Creo es muy propio de una Asociación de Vecinos regalar a sus asociados conocimientos de nuestro patrimonio. No todos tenemos iniciativas ni voluntad ni conocimientos ni medios . Gracias por este incentivo que enriquece, y nos introduce en la sucesión de las vivencias de nuestra historia, y, a participar con la nuestra actual que suma y sigue
    Enhorabuena a esta vocalia
    Pepe Tadeo

    1. Yo también considero que dar a conocer nuestro Patrimonio enriquece.
      Por otro lado, creo que hay alguna confusión, porque este blog no pertenece a ninguna asociación, de vecinos o cualquier otra, sino que forma parte de mi interés por nuestra isla y que deseo compartir. Un abrazo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s