Son Bou, tres meravelles

Son Bou és la platja més llarga de tota Menorca. És coneguda també com platja de Ses Canessies, platja de Talis (per les restes d’una torre defensiva), e inclús, com l’albufera de Ses Canessies (que en àrab significa església).

P1130712Son Bou
Platja de Son Bou, molt massificada a l’estiu per la seva proximitat a grans àrees urbanitzades

Però aquest indret té, a més de la seva gran platja, dos atractius més: les restes de la basílica paleocristiana de Son Bou, i una zona humida que és la segona més important de l’illa, per darrera de S’Albufera des Grau: el Prat de Son Bou.

P1130719Son Bou
Racó de la platja de Son Bou amb ànedes

Sense adonar-nos, aquesta platja amaga el segon prat humit més gran de Menorca; una maresma litoral d’unes 80 Ha, que va en paral·lel a la costa. El Prat és alimentat per dos torrents: el que baixa pel barranc de Son Boter, i el que ho fa pel barranc des Bec.

P1130716Son Bou
El prat va servir per cultivar arròs en la dècada dels anys 40 del segle passat

Les dunes que podem veure per darrera de la línia de mar de la platja i que estan protegides amb camins de fusta acordonats per evitar la seva erosió, fan de barrera natural entre el mar i el Prat, conservant aquest ecosistema, per això són tan importants.

P1130724Son Bou
Aquí podem veure les dunes en primer lloc i la platja al fons. Les passarel·les i llocs delimitats s’han posat per preservar la natura d’aquest indret.

En el prat podem trobar centenars d’aus aquàtiques, sobretot al final de la primavera i a l’estiu,  on crien amagades entre la vegetació, i també una flora específica com el canyís o la corretjola blanca, o plantes submergides a la part més profunda del prat, o tamarells i joncs a les seves voreres.

Segons l’ època costa molt de reconèixer l’amplitud del prat, ja que té una gran massa vegetal que el cobreix i no ens deixa veure l’aigua.

Basílica paleocristiana de Son Bou que segons alguns historiadors podria haver estat destruida per causa d’un incendi que va tenir lloc al segle VIII

L’altra atractiu (afegit al de la platja) són les restes de una de les poques basíliques paleocristianes que hi ha a Menorca, la basílica de Son Bou, de planta rectangular, considerada com una de les primeres esglésies cristianes de l’illa, testimoni de l’arribada dels bizantins en el segle VI.

Va ser excavada el 1951, el que va permetre posar al descobert la seva estructura, possiblement d’origen siri, amb tres naus i un absis circular. Una de les seves peces més destacades es la pila baptismal. A diferència d’altres basíliques d’aquest tipus, la de Son Bou té un paviment senzill semblant al morter enlloc de les tessel·les i mosaics que podem trobar en altres, com la des Fornàs de Torelló.

P1130713Son Bou
Molta vida entre dunes

Ara, quan aneu a Son Bou, repareu en que a més de la platja, es trobeu en un indret històric i natural incomparable on conflueixen tres meravelles de l’illa.

Per saber més:

Artícle de l’ OBSAM sobre la platja de Son Bou i voltants

Article sobre son Bou i el Barranc de la Vall (ANEI 12)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s