Paisatge “salat”

Podem trobar molts paisatges, grans i petits, que ens recorden la salinitat que ens envolta. En alguns indrets petits, com els cocons, podem veure com la sal queda literalment atrapada en els petits forats que formen les roques, i que en un altre temps, fora una de les formes casolanes d’obtenir la sal que es necessitava.

p1300688salinesaddaia
El paisatge natural és el protagonista indiscutible a Addaia

Però a més d’aquests petits indrets, trobem altres més grans, com les salines. Ja vam parlar de l’aprofitament de les salines i de la existència d’una certa comercialització en un altra entrada, però ara volem parlar de les salines com a paisatge, i ho farem partint d’un dels més bonics que podem trobar pel camí de cavalls: les salines d’Addaia.

S’ha de dir primer de tot, que aquest racó de l’illa és un dels santuaris per a moltes aus, las d’aquí, i també les migratòries, que descansen, s’alimenten, aniden i crien en aquest lloc, així que la contemplació de les aus s’ha de fer des del més absolut i “silenciós” respecte.

p1300627salinesaddaia
Les Salines d’Addaia formen part del parc Natural de S’Albufera des Grau

Les salines d’Addaia tenen una superfície d’uns 16.000 m2  i queden separades de l’aigua de la mar que arriva del Port d’Addaia per una restinga. Aquest punt de la colàrsega del Port d’Addaia té molt poca fondària, i es pot arribar a desecar els mesos d’estiu.

p1300717salinesaddaia
També aquí podem gaudir de formacions geològiques força curioses

Tant aquestes salines com les de Mongofra son del segle XIX i avui dia es troben en desús, i s’han transformat en un paradís ornitològic i d’observació de la natura i la fauna per tots aquells que creuem pel camí de cavalls, però això també té els seus riscos ja que de manera involuntària, tot i respectant la natura i el silenci que necessiten les aus i la fauna, la nostra presència sempre altera una mica la tranquil·litat del lloc i la natura.

No obliden que aquesta zona és una àrea protegida per a les aus (ZEPA).

normes-basiques

Podem gaudir d’una observació ornitològica a l’hivern, quan ses salines són un lloc d’acollida de molts ocells i ànnares, i també a la primavera i a la tardor, quan podem veure diferents aus migratòries descansant en aquestes aigües.

p1300771flamencs
Flamencs a les aigües poc fondes de les Salines

A més de l’observació ornitològica, força important en aquest indret, no hem de passar per alt la natura que ens envolta, la flora, el terreny, el camp, els petits racons… en definitiva, el paisatge del lloc que afegit al mirall de la pel·licula que forma l’aigua es doblement interessant.

El Parc Natural de S’Albufera des Grau és un lloc que gaudeix d’una protecció especial que cal respectar.