Quan sents parlar a un geòleg sobre l’escorça de la terra o sobre el que hi podem trobar al seu interior, et contagia una mena de fascinació per totes aquelles roques, pedres, minerals, sediments i materials diversos que la terra es capaç de posar al nostre abast. Te n’adones de que, a més, no sempre som conscients de com depenem d’aquests materials i de quant els fem servir quotidianament.
Si continua parlant, la fascinació va creixent; parla del ferro, de les pólvores de talc, del guix, del ciment, de la llosella, del coure, l’argila… i tants i tants materials que provenen de la terra, i d’altres que s’aconsegueixen a partir d’aquest materials, com el vidre, que no pots deixar de sorprendre’t; fins i tot, parla del tan omnipresent plàstic, que prové d’un líquid preciós que la terra amaga a les seves entranyes, al igual que amaga els diamants, les maragdes o l’or.
I el geòleg continua parlant dels milions d’anys que són necessaris per que tot això existeixi, i llavors, te n’adones de les poques vegades que pensem en tot això, del que tenim sota els peus, del que trepitgem. Una mica més tard, el geòleg parla de Menorca, illa que no és d’origen volcànic com la gran majoria, sinó que és la part més oriental de les serralades bètiques, que un dia la mar va anar cobrint en part, fins separar-la de la península, aflorant només aquesta petita porció. I de sobta, penses en la geologia.
Favàritx és un indret classificat com a punt d’interès geològic en el catàleg del Patrimoni Geològic i Miner de l’estat Espanyol. Aquesta distinció es dóna a tots aquells indrets que tenen unes peculiaritats singulars, com són els que ens mostren la formació dels processos geològics.
I realment a Favàritx i als seus voltants podem gaudir de tot un ventall de diferents materials que modelen, sovint, formes i volums del tot curiosos, on prest tens la sensació de que tindria que estar protegit, de que cap persona s’hauria d’endur ni moure cap pedra del seu lloc, de que aquest indret, és un museu de la pròpia terra i la seva formació. És el Favàritx geològic, el Favàritx ancestral.

I no només per això Favàritx fascina. Per a molts, la foscor de la llosella endinsant-se a la mar i presentant diferents tonalitats de negres i blaus, és motiu suficient per visitar-lo sovint, com si estiguessin perpètuament encisats; per altres la pel·lícula d’aigua que es forma a la bassa temporal des Cos d’es Síndic arriba a tenir influxos màgics, però la seva màgia radica en la seva capacitat per reflectir la llum de l’entorn, com la del cel; per alguns més, Favàritx és el punt de partida per anar a platges verges o per recórrer un trosset més de la natura illenca… per altres, Favàritx és la màgia del far.

El geòleg em va fer veure una altra Menorca … i jo he descobert un Favàritx diferent i molt interessant que voldria preservar per sempre.
Pitjar aquí per veure la fitxa de l’Institut Geològic sobre Favàritx.
Pitjar aquí per saber una mica més sobre l’origen de Menorca.
Bibliografìa:
“Menorca, el naixement d’una illa”, de Joan Rosell.