Una de pirates

Esta entrada está en castellano y en catalán.

Molts han estat els que al llarg de la història han saquejat l’illa de Menorca.

Segons Hidaci, l’any 425 ja va ser saquejada; durant  els segles IX i X els normands feien incursions pirates per tota la mediterrània. Els genovesos la van saquejar l’any 1146 entrant per Fornells, … però els saquejos més virulents del que es parla foren, sens dubte, el de Barbarroja a Maó, el 1535 i el del turc Piali a Ciutadella, l’any 1558.

Barbarroja (imagen de google)

En aquest segle, el XVI, tota la mediterrània s’havia convertit en un lloc molt cobdiciat pels pirates, ja que era lloc de pas de moltes naus que feien la ruta des d’occident al nou món (Amèrica), de on tornaven carregats d’or , plata i pedres precioses.

Així doncs, no només les illes van ser saquejades, sinó també molts punts de la Mediterrània espanyola, com Palamós, Cadaqués, Vinaròs, …

Barbarrosa o Barbarroja, va ser segons els historiadors, un pirata molt temut ja que sembrava el terror en totes i cadascuna de les seves incursions. Va aconseguir tenir al seu abast quasi tota la mediterrània.

L’1 de setembre de 1535 va atacar Maó, i ho va fer enganyant al poble maonès, ja que duia hissada la bandera espanyola, fent creure a la gent que es tractava de l’armada que, justament, havia vençut a Barbarrosa a Tunísia poc abans.

Port de Maó i l’església de Sant Frances, a la dreta, a la que pertanyien els frares que es van adonar de l’engany.

Dos pares franciscans van anar a donar la benvinguda a l’armada i es van adonar de l’engany, però tot i que van avisar al poble, ja va ser massa tard, fent del tot impossible que Maó pogués repel•lir l’atac.

Les autoritats maoneses, testimonis del gran desastre, van decidir rendir-se, però van abandonar a la seva sort al poble i a canvi, van pactar per ells i els seus familiars un tracte de favor. Els pirates van cremar esglésies, van violar dones, van sacrificar religiosos, … i se’n van endur més de 800 persones presoneres d’una població de només 1.500 habitants. Més tard, les autoritats que van abandonar al poble, van ser condemnades a mort.

Arrel d’aquest greu atac, que va minvar molt la població, es va manar construir el Castell de Sant Felip, a la bocana del port, evitant així cap altra assalt turc.

El que no va poder evitar aquesta construcció es que l’any 1558, després de que els turcs, comandants per Piali fossin repel•lits a Maó, aquest es dirigís a Ciutadella, molt menys protegida, i es visqués de nou una desgràcia tant o més gran que la que va patir Maó anys enrere.

El poble ciutadallenc va resistir durant 9 dies, però l’exèrcit turc amb uns 15.000 homes, finalment va entrar a Ciutadella, que tenis només uns 4.000 homes, i, destruint les seves murades va cometre les mateixes barbàries que el 1535 fes Barbarroja.

El turc Piali se’n va dur a més de 3.000 persones de Ciutadella, amb la intenció de vendre’ls com a esclaus a Turquia.

Aquest any es conegut com l’any de sa desgràcia.

Alguns anys després de l’atac turc a Ciutadella, es va dur a terme una expedició a Turquia amb la finalitat d’alliberar els captius. D’aquest fet existeix un document escrit anomenat “les jornades de Constantinoble” (o acta de Constantinoble)

Si voleu saber més sobre aquest tema:

Projecte 9 de juliol
Bloc amb diversa informació d’interés sobre aquests fets

——————————————————————————————————————————————————————

Muchos han sido los que a lo largo de la historia, han saqueado Menorca.

Según Hidacio, ya en el año 425 Menorca fue saqueada; durante los siglos IX y X, fueron los normandos quienes realizaron diversas incursiones piratas por toda el área Mediterránea. Los genoveses la saquearon en el año 1146 entrando por Fornells, … pero los saqueos más virulentos de los que se habla, fueron sin lugar a dudas, el de Barbarroja en Mahón, en 1535 y el del turco Piali en Ciutadella, en 1558.

Otra imagen de Barbarroja (google)

En este siglo XVI, todo el mediterráneo se había convertido en un lugar muy codiciado por los piratas, ya que era lugar de paso de muchas naves que realizaban la ruta desde occidente al nuevo mundo (América), de donde regresaban cargados de oro, plata y piedras preciosas.

Así pues, no sólo las islas fueron saqueadas, sino también muchos puntos de la costa mediterránea española lo fueron, como Palamós, Cadaqués, Vinaroz, …

Barbarroja fue, según los historiadores, un pirata muy temido, ya que sembraba el terror en todas y cada una de sus incursiones. Consiguió tener a su alcance casi todo el mediterráneo.

El 1 de septiembre de 1535 atacó Mahón, y lo hizo engañando al pueblo mahonés, ya que llevaba izada la bandera española, haciendo creer así a la gente que se trataba de la armada española que, poco antes, había vencido a Barbarroja en Túnez.

Obeliso erigido en memoria de la resistencia del pueblo de Ciudadela

Dos frailes franciscanos fueron a dar la bienvenida a la armada y se dieron cuenta del engaño, pero a pesar de que avisaron a la gente, ya era demasiado tarde, siendo del todo imposible que Mahón pudiera repeler el inminente ataque.

Las autoridades mahonesas, testimonios del gran desastre, decidieron rendirse, pero abandonaron a su suerte al pueblo y, en cambio, pactaron para ellos y sus familiares un trato de favor. Los piratas quemaron iglesias, violaron a las mujeres, sacrificaron a los religiosos, … y se llevaron a más de 800 personas cautivas, de una población que apenas contaba con 1.500 habitantes. Más tarde, las autoridades que abandonaron al pueblo, fueron condenadas a muerte.

A raíz de este grave ataque, que mermó mucho la población, se mandó construir el Castillo de San Felipe, a la bocana del puerto de Mahón, evitando así otro asalto turco.

Lo que no pudo evitar es que en 1558, tras que los turcos comandados por Piali fueran repelidos en Mahón, éstos se dirigieran a Ciutadella, mucho menos protegida, viviendo de nuevo una desgracia igual o mayor que la que años atrás, sufriera Mahón.

El pueblo de Ciutadella resistió durante 9 días, pero el ejército turco, formado por unos 15.000 hombres, finalmente entraron en Ciutadella (que contaba con sólo 4.000 habitantes), destruyendo sus murallas y cometiendo las mismas atrocidades que Barbarroja en 1535.

El turco Piali se llevó cautivas a más de 3.000 personas con la intención de venderlas como esclavas en Turquía.

Este año es conocido como el año de la desgracia “Any de sa desgràcia”.

Unos años después del ataque de Piali, se llevó a cabo una expedición a Turquía con la finalidad de liberar a los cautivos. De este hecho existe un documento escrito conocido como “las jornadas de Constantinopla” (o acta de Constantinopla).

Si quieres saber más:

Proyecto 9 de julio

Interesante blog con diversa información sobre el tema

Anuncis