Vulcano

Aquesta entrada la vaig fer fa temps per un altre blog, on pretenia dirigir l’atenció d’una forma diferent cap a les petites grans maravelles de l’illa.

Ja sabem que Menorca es divideix en dos gran parts (geològicament parlant): la nord i més antiga (tramuntana), i la sud (migjorn), dos parts totalment diferents en composició i en paisatge; tot i que això, es clar, dit d’una forma molt simplificada.

P1170670Platja de Salairó Pregonda
Salairó, als voltants de Pregonda, on es pot veure clarament els diferents tipus de roques: argiloses (vermelles), volcàniques (groguenques).

A la part nord les roques estan fracturades i plegades, cosa que podem veure d’un cop d’ull, i hi ha una gran diversitat de materials: gresos, conglomerats, calcàries, argiles… La part sud es més homogènia i és on es troba la pedra més característica de l’illa i que ha servit des d’antuvi per a tot tipus de construccions: el marès.

Però el que pocs saben és que  Menorca té també roques d’origen volcànic, i en aquesta entrada us volem proposar que aneu a veure la part de l’illa on afloren algunes d’aquestes roques, que a més, formen alguns dels paisatges més bonics de la nostra costa. Itinerari (a peu o amb bici de muntanya): de Binimel·là a Cala Barril; un itinerari per gaudir del paisatge i de la geologia amb diversitat de formes, colors i materials.

P1400652Pregonda
Esculls a Pregonda

Tota aquesta àrea es una de les zones mès interesants, geològicament parlant.

És una zona que sovint nomès es valora paisatgísticament, platges daurades i solitàries, que en ple estiu, deixen de ser-ho; la gent que vé a gaudir de les boniques platges d’aquesta part de l’illa, desconeixen totalment com s’ha format i que el que veuen avui dia, és el resultat de milions d’anys d’evolució geològica.

Així que cal respectar l’entorn per poder seguir gaudint-lo.

El “vulcanisme” no és un fenòmen molt remarcable a les Balears, on únicament es troben roques volcàniques a una part de la zona de Tramuntana (Mallorca) i aquí, al nord de Menorca. Un estudi, però,  de l’Institut Espanyol d’Oceanografia, va posar de manifest que hi havia petjades de l’existència d’un conjunt de volcans submarins a la mar Balear, a la zona sud de Mallorca, amb una antiguitat de 1,4 milions d’anys.

P1170674 pregonda
A la foto podeu veure el “cordó” dunar, paral·lel a la línia de platja.

Aquí es pot veure clarament el contrast de les terres mès vermelloses del voltant, provinents del Permotriàsic, i les roques més ataronjades d’orígen volcànic. De forma paralel·la a la línea de la platja es pot veure les restes d’un cordó dunar, on hi havia una zona humida, avui desapareguda.

CamiaCalaBarrilP1170683
Cami de Pregonda a Cala Barril

Si agafeu el camí de cavalls cap a Cala Barril, trobareu un camí  ombrívol en part, molt agradable, quasi pla, fins que veureu la bonica imatge de l’illa que encapçala la cala, l’illa des Coloms (no confondre amb l’illa Colom), també es poden veure les illes Bledes.

Feu aquest recorregut gaudint dels colors geològics del lloc.

CalaBarrilIColomsP1170684
Illa des Coloms

Us deixem alguns consells per no deteriorar l’entorn.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s