La major fortificació d’Europa

Esta entrada está en catalán y en castellano.

Dos-cents cinquanta-quatre anys omplen la història del Castell de Sant Felip, des de que va ser ordenada la seva construcció el 1551, fins la seva destrucció el 1805, ordenada per Carles IV.

P1140840San Felipe
Entrada a almacenes y caballerizas

La historia del Castell de Sant Felip és apassionant. Costa de creure que aquest fabulós castell  visqués tantes i diferents vicissituds, que sobrevisqués a set dominacions diferents i que a mitjans del segle XVIII fóra  catalogat com la fortificació més gran de tota Europa. I dic que costa de creure per que molts de nosaltres desconeixem tots aquests detalls i la seva història.

P1140871capilla San Felipe
Restos de la capilla del castillo

 El castell de Sant Felip es va començar a construir cap el 1555 i la seva construcció va durar més de 20 anys, però tot i no estant del tot acabat, va ser capaç de repel·lir a les tropes turques de Piali el 1558, que malauradament es van dirigir a Ciutadella, molt menys fortificada, a la que van sotmetre a un atroç saqueig.

L’ordre de la seva construcció va ser donada per Felip II l’any 1551. Des de que fos construït fins a principis del segle XVIII pràcticament no va rebre cap modificació, però amb la primera dominació britànica a Menorca, el castell va ser ampliat considerablement i dotat de diverses millores defensives, tant , que va arribar a ser, com ja he dit, la fortificació de més grandària d’Europa.

Imagen antiguo mapa de San Felipe que, como podemos apreciar, tenía una singular forma poligonal (extraída de la web de la real academia de la historia)

Va passar per diverses mans, ja que el segle XVIII i principis del XIX va ser una època on la nostre illa va començar sent  espanyola, per passar després a ser anglesa (1708), francesa (1756), anglesa (1763), espanyola (1782), anglesa (1798),  i de nou, i finalment, espanyola (1802).

Carles III va donar ordre de que es derruís el castell el 1782, però quan els anglesos van tornar a dominar l’illa, van iniciar de nou la reconstrucció del castell el 1798, que per aquells temps van anomenar “Fuerte George”, i finalment, al ser recuperat de nou pels espanyols, Carles IV, al igual que fes el seu pare, va donar ordre de que fos definitivament derruït.

L’últim assetjament al castell fet per les tropes espanyoles, va ser ferotge. En aquell moment es calcula que hi havien al seu interior uns 3.000 homes, amb unes condicions molt precàries.

Per tot això avui dia no podem veure pràcticament res de la edificació del castell a la superfície, però per sort, no es va fer una destrucció total, ja que es va optar per inutilitzar-lo, (s’ha de tenir en compte que una gran part encara estava en ruïnes i per reconstruir) i per fer  volar les entrades i sortides de les seves galeries interiors, cosa que va produir que quedessin intactes la major part d’elles.

El Castell tenia quasi 8 quilòmetres de galeries subterrànies, i actualment, són visitables aproximadament un 20% d’elles. Crida molt l’atenció la seva grandària, tot el treball “picat” a la pedra, els passadissos, les “trampes”, les diferents habitacions, …

Després del seu enderrocament, el Port de Maó va quedar pràcticament sense defenses, fins que  mig segle més tard, el 1847, es va començar a construir la Fortalesa de la Mola, … però això, ja forma part d’una altra història.

VISITAR EL CASTELL DE SANT FELIP ES DEL TOT INELUDIBLE.

Clicka aquí per conèixer més sobre la seva història i sobre les visites guiades.

Bibliografia: “Castillo de San Felipe del Puerto de Mahón”, de Francisco Fornals.

———————————————————————————————————————————————————————-

Doscientos cincuenta y cuatro años llenan la historia del Castillo de Sant Felip, desde que fue ordenada su construcción en 1551 hasta su destrucción en 1805, ordenada por Carlos IV.

La historia del Castillo de Sant Felip apasiona. Cuesta creer que este fabuloso castillo viviera tantas y tan diferentes vicisitudes, que sobreviviera a siete dominaciones diferentes y que a mediados del siglo XVIII fuera catalogado como la fortificación más grande de toda Europa, y cuando digo cuesta de creer, me refiero a que muchos de nosotros desconocemos estos detalles y su historia.

Recorrido por las galerías subterráneas, durante la visita guiada al Castillo

El castillo de Sant Felip se empezó a construir hacia el 1555 y su construcción duró más de 20 años, pero aún estando inacabado, fue capaz de repeler a las tropas turcas de Piali, en 1558, que desgraciadamente, se dirigió a Ciutadella, mucho menos fortificada, a la que sometieron a un atroz saqueo.

La orden de su construcción fue dada por Felipe II en 1551. Desde su construcción hasta finales del siglo XVIII prácticamente no se hizo ninguna modificación, pero a raíz de la primera dominación británica en la isla, el castillo fue ampliado considerablemente y dotado de diversas mejoras defensivas, tanto, que llego a ser, como ya se ha mencionado, la fortificación más grande de toda Europa.

Pasó por diversas manos, ya que el siglo XVIII y principios del XIX fue una época donde Menorca empezó siendo española, para pasar posteriormente a ser inglesa (1708), francesa (1756), inglesa (1763), española (1782), inglesa (1798),  y de nuevo, y finalmente, española (1802).

P1140894San Felipe
Galerías subterráneas del castillo

Carlos III dio la orden de que el castillo fuera derruido en 1782, pero cuando los británicos volvieron a dominar la isla, iniciaron de nuevo la reconstrucción del castillo, hacia 1798, al que llamaron “fuerte George”, y finalmente, al ser de nuevo recuperado por los españoles, Carlos IV, como ya hiciera su padre, dio de nuevo la orden para que fuera definitivamente derruido.

El último asedio al castillo realizado por las tropas españolas, fue feroz. En aquél periodo se calcula que había en su interior unos 3.000 hombres, que tuvieron que soportar unas condiciones muy precarias.

Por todo ello, actualmente es imposible poder ver prácticamente nada de la edificación del castillo en la superficie, pero por suerte, su destrucción no fue total, ya que se optó por inutilizarlo, (se ha de tener en cuenta que una gran parte del castillo aún estaba en ruinas y por reconstruir), y por hacer volar las entradas y salidas de las galerías interiores, lo que dejó intactas la mayor parte de ellas.

El Castillo tenía casi 8 kilómetros de galerías subterráneas, y actualmente, se pueden visitar alrededor de un 20% de ellas. Llama mucho la atención su magnitud, todo el trabajo de excavación realizado en la piedra, los corredores, las “trampas”, las diferentes habitaciones, …

Tras su derribo, el Puerto de Mahón quedó prácticamente sin defensas, hasta que medio siglo más tarde, en 1847, se empezó a construir la Fortaleza de la Mola, … pero esto, ya forma parte de otra historia.

VISITAR EL CASTILLO DE SAN FELIPE ES DEL TODO INELUDIBLE.

Pulsa aquí para conocer más sobre su historia y sobre las visitas guiadas.

Bibliografía: “Castillo de San Felipe del Puerto de Mahón”, de Francisco Fornals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s