El formatge “quadrat”

Esta entrada está en castellano y en catalán

Parlar del formatge de “Mahón-Menorca” es parlar d’una part de la cultura i costums de l’illa. S’ha pogut constatar que ja en els jaciments arqueològics existien utensilis destinats a la fabricació del formatge.

Formatge de Maó-Menorca (imatge de google)

Sembla ser que en segle XVIII ja hi havien vaixells dedicats exclusivament al transport de formatge, i que es dirigien a Gènova i altres ports de la Mediterrània Occidental. Com el lloc de “sortida” d’aquest vaixells era el Port de Maó, se li va donar aquet nom al formatge, que en realitat, es produïa a  tota l’illa.

Dins de les feines anuals de la pagesia de Menorca trobem com a molt important la producció de llet i la fabricació dels seus diferents derivats.

Formatge Maó-Menorca curat (imatge de google)

Antigament com no es tenien mitjans per poder conservar la llet, quan hi havia excedents, gran part era transformada en formatge i, també, en mantega.

Els pagesos deixaven pasturar les vaques lliurement per les tanques, i encara avui dia, podem gaudir d’aquest espectacle, no gaire usual a altres indrets, a molts llocs de la nostre illa.

La forma quadrada del formatge de Maó-Menorca bé per l’ús d’un drap de cotó, el fogasser, utilitzat per compactar i premsar la quallada, i de on s’obtenia la “fogassa” o peça de formatge.

Hi ha dos tipus essencials: el formatge de Maó (amb llet pasteuritzada o amb algun altre tractament de conservació) i el formatge de Maó artesanal (fet amb llet acabada da munyir i sense haver estat sotmesa a caps tipus de conservació). En els formatges artesanals  encara hi podem veure les marques dels plecs del drap o  fogasser.

Premsat del formatge amb fogasser (imatge de la web: menorcaexplorer.com)

El formatge a Menorca ha estat una de les comercialitzacions més importants de l’illa, tot i que no la única. Per fer-nos una petita idea, l’any 2009 es van produir més de 922.000 peces de formatge (quasi uns 3 milions de quilos).

La seva qualitat, textura i sabor l’ha portat ha guanyar nombrosos premis i guardons en diverses fires, concursos i certàmens. Gaudeix de la denominació d’origen protegida des de 1985.

El seu gust es molt peculiar (diuen que li ve donat pel tipus de pastura i pel salnitre que, poc a poc, va quedant en el farratge), i varia molt segons escollim el diferent grau de maduració: tendre, semi curat o curat (una delícia pels bons amants del formatge).

Del formatge de Maó-Menorca podríem parlar durant dies. La seva història es part de la història de l’illa. El sector ramader és, a més, una part molt important en el paisatge menorquí, i com ja he dit en alguna ocasió, és també responsable de la seva singular bellesa, ja que hi contribueix d’una manera molt important en la conservació del medi natural.

No s’ha de perdre provar els plats de la gastronomia menorquina on el formatge és el protagonista amb receptes tan sorprenents com el gelat de formatge de Maó o Canelons de formatge i foie, entre moltes altres.

Altra activitat lligada al formatge i a la seva producció és la possibilitat de conèixer alguns dels llocs on s’elabora, ja que molts d’aquests llocs programen visites. És una experiència única.

Si vols conèixer els llocs que programen visites, clicka aquí.

Per saber més:

Queso Mahón-Menorca (pàgina amb història, receptes  i moltes altres dades)  http://www.quesomahonmenorca.com/

Vídeo sobre el formatge de Menorca: http://www.youtube.com/watch?v=6nWzn4DstC0

———————————————————————————————————————————————————————

Hablar del queso Mahón-Menorca es hablar de una parte de la cultura y costumbres de la isla. Se ha constatado que ya en los yacimientos arqueológicos existían utensilios destinados a la fabricación del queso.

Parece ser que en el siglo XVIII había barcos destinados exclusivamente al transporte de queso que se dirigían a Génova y otros puertos del Mediterráneo Occidental. Ya que el puerto de partida de estos barcos era el puerto de Mahón, se le dio este nombre al queso, aunque en realidad era producido por toda la isla.

Dentro de las tareas anuales de la gente del campo menorquín encontramos como una muy importante la producción de leche y la fabricación de diferentes derivados.

Logo denominación de origen (imagen de la web: quesomahonmenorca.com)

Antiguamente, al no tener medios con los que poder conservar la leche, cuando había excedentes se recurría a transformarla en queso, y también, en mantequilla.

Los payeses dejaban pastar las vacas libremente por las “tancas” y, todavía hoy día, podemos disfrutar de este espectáculo, no muy usual en otros lugares, en muchos rincones de nuestra isla.

La forma cuadrada del queso de Mahón-Menorca viene por el uso de un trapo de algodón, llamado fogasser, con el que se compacta y prensa la cuajada, y de dónde se obtenía la pieza de queso, llamada también “fogassa”.

El queso en Menorca ha sido una de las comercializaciones más importantes de la isla, aunque no la única. Para hacernos una pequeña idea, durante 2009 se produjeron más de 922.000 piezas de queso (casi unos 3 millones de kilos).

Su calidad, textura y sabor le han hecho merecedor de numerosos premios y galardones en diversas ferias, concursos y certámenes. Goza de la denominación de origen protegida desde 1985.

Payeses elaborando queso (imagen de la web: quesomahonmenorca.com)

Su sabor es muy peculiar (dicen que proviene del tipo de pasto y del salitre que, poco a poco, se va impregnando en el forraje), y varía mucho según escojamos diferentes grados de maduración: tierno, semicurado o curado (una delicia para los amantes del queso).

Del queso Mahón-Menorca podríamos estar hablando durante días. Su historia es parte de la historia de la isla. El sector ganadero es, además, una parte muy importante en la configuración del paisaje menorquín, y como ya he dicho en alguna ocasión, es también responsable de su singular belleza, ya que contribuye de un modo muy importante en la conservación del medio natural.

No hay que perder la ocasión de probar los platos de la gastronomía menorquina donde el queso es el protagonista, con recetas tan sorprendentes como el helado de queso de Mahón o los canelones con queso i foie, entre muchas otras.

Helado queso Mahón (imagen tripadvisor)

Otra actividad ligada al queso y a su producción es la posibilidad de conocer algunos de los lugares donde se elabora, ya que en muchos de ellos se programan visitas. Es una experiencia única.

Si quieres conocer los lugares que programan visitas, pulsa aquí.

Para saber más:

Queso Mahón-Menorca (página con historia, recetas y muchos otros datos) http://www.quesomahonmenorca.com/

Video sobre el queso de Menorca: http://www.youtube.com/watch?v=6nWzn4DstC0

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s