Basses temporals

Sempre ens sorprenem de tot allò que ens passa de llarg i que li donem poca importància. És el cas de les basses temporals.

IMGP4548Lluriac
Lluriach

Les basses temporals son petits ecosistemes d’aigua dolça, molt numeroses a tota la mediterrània.

P1140718Tortuga i bassa morella
Morella

Les basses temporals es formen en cavitats o petites depresions del terreny no gaire fondes, generalment disposades sobre sól de materials impermeables i que nomès s’omplen amb l’aigua de la pluja. Tenen, per tant, una existència efímera.

49Bassa Síndic
Cos des Síndic

Les espècies que viuen en aquests indrets han desenvolupat estrategies de supervivència peculiars adaptades a aquesta temporalitat de les basses.

Un singular animalet que viu adaptat a aquest hàbitat es el triops un petit crustaci que en temps de sequera enterra els seus ous sota terra, i així poden resistir durant anys; eclosionen en 2 o 3 dies amb la humitat de les primeres pluges. S’alimenten de placton, algues, larves, cucs… es creu que poden existir des de fa més de 220 milions d’anys, però alerta, no els treieu del lloc, estan protegits.

P1170845SaBassaVerda

Algunes d’aquestes basses es troben aprop dels poblats talaiòtics, indicador de que ja s’utilitzave l’aigua estancada en aquelles remotes èpoques.

Com ja podeu imaginar les basses temporals son indrets molt fràgils, que hem de preservar. S’han de respectar els camins consolidats, no hem de confondre una basse temporal seca en un descampat, ja que malbaratarem el seu ecosistema, etc.

L’habitat de les basses temporals aglutina un munt d’espècies, tant de flora (molses, ranunculus, lemna…) com de fauna (triops, gripaus, plancton…), si volem continuant gaudin d’aquests indrets, hem de preservar-los.

Video sobre los estanques temporales en Menorca (life basses)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s