Torres y Atalayas

Nura és el nom que els fenicis van donar a Menorca i que significa “terra de foc”. Els més romàntics veuen l’origen d’aquest nom a les nombroses fogueres que els primer pobladors de l’illa encenien dalt dels talaiots i que, diuen, es podien veure fàcilment des de la costa.

Moltes de les torres de defensa que van existir a l’illa van utilitzar també el foc (o el fum) com a mitjà de comunicació per alertar dels invasors, saquejadors, pirates, corsaris, colonitzadors…

Tenim la sort de que a Menorca, moltes d’aquestes torres i atalaies encara es conserven.

La majoria d’historiadors de l’illa, han classificat aquestes torres i atalaies en tres grans grups:

  • Torres medievals (les més antigues)
  • Torres “atalaia”
  • Torres de defensa costanera

Les torres medievals són les més antigues, datan del segle XIV, tot i que algunes podien ser inclús anteriors. Es situaven prop de les cases rurals per permetre a la gent del camp poder tenir un lloc on resguardar-se i defensar-se en cas d’atac dels pirates.

P1120558Sargossam

Torre medieval de Sargossam

Alguns exemples de torres miedievals que encara existeixen són: Torre Saura (Ciutadella), Torre Binixiquet (Binixica), Torre Sargoçam (Binidalí), …

Algunes torres medievals les trobam formant part de les edificacions del predi illenc, reformades com a vivenda, i que són difícils de localitzar en un cop d’ull, ja que queden totalment desaparegudes “visualment” entre les parets de les cases predials.

Les torres “atalaies”  es van construir entre els segles XVI i XVII com un mitjà defensiu contra la pràctica generalitzada a la mediterrània de la pirateria, en un temps de màxim conflicte entre l’imperi Otomà i l’Espanyol.

Moltes de les costes mediterrànies es van protegir amb aquestes construccions, que tenien la finalitat d’alertar de possibles enemics. Aquí a Menorca, la xarxa d’atalaies de la costa transmitia els avissos per mitjà del foc o del fum a les poblacions properes, que ho posaven en coneixement del governador de l’illa.

Alguns exemples de torres “atalaies” són:  la atalaya de Monte Toro (Monte Toro), la atalaya de Binisermenya (en la estación naval de Mahón) o la atalaya de Artruix (al sur de Ciudadela). Moltes d’aquestes atalies es troben en molt mal estat o han desaperagut.

Atalaia de Torret

Les torres de defensa costanera es van construir a finals del segle XVIII i la seva finalitat era impedir el desembarcament de les diferents naus i esquadres en els fondejadors de l’illa.

Es van construir un total de 15 torres, algunes pels espanyols i altres pels anglessos. La seva estructura era molt més robusta que les anteriors, ja que havien de resistir els atacs i l’artilleria de les naus.

Exemples d’aquest tipus de torres són: Torre de Alcaufar (Alcaufar), Torre de San Nicolás (Ciutadella), Torre de Fornells (Fornells) o la Torre de Addaya (Addaia), entre altres. Moltes d’aquestes torres avui dia estan restaurades, i algunes es fan servir per diferents usos garantint així la seva protecció.

Torre d’Alcaufar

 

Si vols saber més, pots fer una ullada en aquests enllaços:

Web Patrimonio Defensivo-Militar de Menorca (con muchas imágenes y comentarios)

Web del museo militar de Menorca

Anuncis