Sa Sibèria

No, no ens hem errat en el títol; així és com l’Arxiduc Lluís Salvador d’Habsburg-Lorena va anomenar a la que, segons ell, era la part més freda i menys poblada de l’illa: la costa nord de Ferreries.

Ets Alocs (foto de Magda Clopes)

Potser en la època en que l’Arxiduc va fer el seu viatge a les illes, a finals del segle XIX, era el que es reflectia d’un lloc on no hi havien poblacions, ni nuclis importants, ni molts llocs*, però avui dia tot això ho veiem com una avantatge, un paradís natural quasi sense tocar per l’home, platges verges i amb a penes gent, tot i que el camí de cavalls a fet que siguin més conegudes i concorregudes.

*Llocs: finques agrícoles

La part nord del terme de Ferreries és un tram petit que va des de les platges dels Alocs fins a Cala Calderer, i que forma part de la Reserva Marina de la Costa Nord de Menorca, aquesta part és la que dóna títol a la nostra entrada, però aprofitem per fer una breu entrada sobre Ferreries, el poble més alt de l’illa, situat a uns 140m d’alçada.

Pla de s’església (església de Sant Bartomeu)

El terme de Ferreries travessa l’illa de Nord a Sud i compte amb uns dels paratges naturals i amb més relleu de Menorca. Després de Monte Toro, que pertany al terme de Mercadal, Ferreries té els puigs més alts: S’Enclusa (276m), Santa Àgueda (264m), el turó des Bec (250m)…

El poble té els seus orígens a finals del segle XIII als voltants d’una primitiva església. El seu topònim té dues teories: la que prové de la paraula ferrer i de la possibilitat de que en aquesta zona s’establís un ferrer per donar servei a les cavalleries, o bé, l’altra hipòtesi que diu podria provenir de la paraula “frare”, per l’antiga capella.

Casa Consistorial adornada en Ferreries floreix

Al estar entre turons, el poble té alguns carrers i carrerons amb desnivell i amb molts bonics racons que la gent del poble s’afanya en arranjar i cuidar, sent un plaer passejar pels seus carrers en les festes patronals o quan se celebra la vinguda de la primavera amb el seu certamen de “Ferreries floreix”, que és tot un luxe, ja que es pot gaudir dels carrers tancats al trànsit, del veïnat que et fan sentir com un més del poble, de les cases, portals, finestres, carrers adornats… imperdible!

P1350959Ferreries floreix
Catifa en els carrers a Ferreries floreix

Arquitectònicament en el poble destaca l’església de Sant Bartomeu, la Casa Consistorial i les antigues escoles nacionals. En el pla de l’església tenen lloc molts actes culturals i festius i pels carrers del poble trobareu la petita plaça de sa Peixateria, una placeta empedrada amb l’edifici de l’antiga peixateria i un pou al costat. Aneu també al bonic i petit carrer de la Creu.

Racó de Sa Peixateria

Arqueològicament, Ferreries té importants jaciments, destacant el de Son  Mercer, amb una de les poques navetes d’habitació que trobem a l’illa, coneguda com la cova des Moro, i especial menció mereix també la muntanya i castell de Santa Àgueda, del que ja hem parlat aquí, i que us animem a que feu la pujada a peu pel seu camí, en gran part empedrat, per gaudir de la natura en el seu estat més pur.

Cova des Moro (naveta d’habitació a Son Mercer)

A la part sud, Ferreries té les boniques e impressionants cales de Mitjana i Mitjaneta, i Cala Galdana, i un altre al·licient per visitar el municipi és el seu Camí Reial, antiga via que unia Ciutadella amb Maó, un dels camins més antics.

Mitjana
Cala Mitjana

Si visiteu la web de l’Ajuntament de Ferreries trobareu un dels municipis que més informació dóna als visitants. Aquí podreu baixar la seva práctica guia.

I ho deixem, però no sense abans convidar-vos a que conegueu tot el que us ofereix el poble, i tot el que ens hem deixat: la casa de ses voltes, el carreró des Pont, el centre de geologia, les escoles nacionals (avui geriàtric del poble), pujar a s’ermita… sense oblidar la riquesa natural del seu terme municipal, en gran part protegit.

Us animeu? Visiteu Ferreries i gaudiu!