Patrimoni mundial (2)

Aquesta és la segona entrada que té com a eix el patrimoni de la cultura talaiótica a l’illa, com ja sabeu, que opta a ser candidata a patrimoni mundial de la UNESCO.

Cal esmentar que per optar a la candidatura s’han de complir, almenys, un dels 10 requisits que imposa la UNESCO. Menorca i la cultura talaiótica, en compleix tres.

Ara toca donar a conèixer i difondre aquest magnífic patrimoni, per que tot el que es coneix es pot valorar i estimar molt més.

En aquesta entrada parlarem sobre algunes de les necròpolis que hi han a l’illa, ja que no son tan conegudes com els talaiots i les taules.

Taula de Binisafullet

Taula de Binisafullet

Curnia

Curnia (talaiot)

La paraula necròpolis ve del grec, i ve a significar “ciutat dels morts”. Son llocs de’enterrament i que donen resposta a diferents ritus funeraris al llarg de la història.

IMGP4583Biniali

Necròpolis Biniparratx

Una gran majoria de les necròpolis de Menorca les trobem en penyasegats més o menys a prop de la costa. Un exemple d’ells són els de Cales Coves, amb més de 90 coves.

Sovint podem trobar a les necrópolis tipus diferents de tombes i enterraments, d’acord amb l’època a la que pertanyen, i que poden anar des del periode talaiòtic-bronze (1200-750 aC) fins al Talaiòtic ferro (750aC-123dC).

P1110926Cap de Forma

Necròpolis de Cap de Forma

Les més antigues solen ser coves naturals, i es pasaria més tard a les coves artificials generalment d’una sola planta, i posteriorment a aquestes, es troben les coves artificials més amples, moltes d’elles amb columnes i compartimentadas i que no se sitúen en llocs tan alts com les anteriors.

P1120690CalesCoves

Necròpolis Cales Coves

Al marge de les més conegudes de l’illa com Cales Coves i Cala Morell, també en trobem a algunes parets de barrancs prop de la mar, com Biniparratx, Cap de Forma o Son Bou.

Cala Morell-de Magda Clopes

Una de les Coves a Cala Morell
(foto de http://imatgesdemenorca-magda.blogspot.com.es)

Menorca té més de 1.600 monuments, una mitjana de dos per cada quilòmetre quadrat. Un veritable museu a l’aire lliure.

logo_eslogan_Menorca_Talaiotica

Ver artículo en castellano con google translate

Read this article in English with google translate

Anuncis