Any internacional dels boscos

Esta entrada está en castellano y en catalán

Irremediablement quan diem “boscos” pensem amb arbres, i sovint, també pensem amb boscos frondosos com els de la Selva Negra o la Amazònia, però existeix una gran diversitat de boscos.

A Menorca tenim diferents tipus de boscos formats, principalment, per pins, alzines i ullastres, sent més abundants aquests últims. La coberta forestal arbrada de Menorca és del 29%, però també existeix una cobertura forestal no arbrada,  que ocupa un 17% i que és la formada per dunes, zones humides, les marines, etc.

Sembla ser que en un principi l’illa podria estar totalment coberta de bosc; amb l’arribada de l’home i les seves necessitats de la fusta (per cuinar, escalfar-se, etc.) i la necessitat de terrenys per els cultius i altres, van fer que poc a poc s’anés desforestant. Això queda molt ben reflectit en algunes pintures dels segles XIX i principis del XX.

Maximilià d’Àustria, l’any 1852, va descriure les costes de Menorca com a “baixes, nues i pelades”, potser aquesta descripció ens pot donar una idea de com era el paisatge de l’illa en aquells temps.1

1 (Del llibre “El bosc a Menorca”)

Un bosc és un món; és tot un ecosistema, un complex i preciós entramat de diversos éssers, … una font de vida.

Posteriorment, amb el desenvolupament social i econòmic es va canviar l’ús que l’home feia del bosc, disminuint molt la seva explotació. Tot això va fer que de nou, Menorca aparegués com una illa més verda i que es formessin de nou àrees boscoses.

Però els boscos no son només arbres o fusta, els boscos són tot un ecosistema de vida, el conformen moltes espècies vegetals que conviuen al sotabosc (bacteris, fongs, …)  i també és l’hàbitat de molts animals, insectes i aus. És a més, el principal regenerador de l’aire que respirem. El bosc ens dona també menjar, refugi, plantes medicinals, …

Els nostres boscos són singulars; estan molt influïts i determinats pel nostre clima  i les característiques del sòl.

Pel fet de ser una illa, les espècies que han pogut arribar són diferents, i en general, n’hi ha menys que a altres indrets peninsulars o continentals, però per altra banda aquest aïllament també ha permès que es donin formes, varietats i fins i tot espècies que presenten varietats úniques.

Una peculiaritat dels nostres boscos es que s’intercalen entre cultius, formant un bonic mosaic paisatgístic.  Es difícil, a més, trobar ben diferenciats els boscos d’un tipus i d’un altre, ja que sovint es troben barrejats.

Per resumir: els nostres boscos són peculiars; presenten una tipologia especial, sovint, de diferents espècies juntes, separats també moltes vegades per les terres de conreu i del bestiar. Passejar entre ells és sentir la natura.

El futur del bosc depèn de tots.

Aquest any 2011 és l’any internacional dels boscos. Amb aquesta mida, és vol concienciar a la gent de la importància dels boscos, i anomenar un any internacional, és la ocasió per donar-ho a conèixer i per dur a terme diferents accions en favor del bosc, com pot ser la plantació d’arbres, la difusió del coneixement del bosc a les escoles o alertar sobre la deforestació al món.

Pitjar aquí per accedir al “El bosc a Menorca” editat pel Consell Insular de Menorca i la Agència de Reserva de la Biosfera.

Piatjar aquí per veure la web de les Nacions Unides sobre ” 2011: any internacional dels boscos”.

———————————————————————————————————————————————————————-

Irremediablemente, cuando hablamos del “bosque”, pensamos en árboles, y a menudo también, pensamos en bosques frondosos como los de la Selva Negra o la Amazonia, pero existe una gran diversidad de tipologías de bosque.

Típico bosque con diferentes especies

En Menorca tenemos varios tipos de bosques, formados principalmente por pinos, encinas y ullastres, siendo más abundantes los últimos. La cubierta forestal de Menorca es del 29%, pero también existe una cubierta forestal no arbolada, que ocupa un 17% y que es la que está formada por dunas, zonas húmedas, marinas, etc.

Parece ser que en un principio Menorca estaba totalmente cubierta de bosque; con la llegada del hombre y sus necesidades de madera (para cocinar, calentarse, etc.) y la necesidad de terrenos para los cultivos y otros menesteres, hicieron que poco a poco se fuera desforestando. Todo ello podemos encontrarlo muy bien reflejado en las pinturas de los siglos XIX y XX.

Maximiliano de Austria, en 1852, describió las costas de Menorca como “bajas, desnudas y peladas”, quizás esta descripción nos puede dar una idea de cómo era el paisaje en aquél tiempo.1

1Del libro “El bosque en Menorca”

Posteriormente, con el desarrollo social y económico, cambió el uso que el hombre hacía del bosque, disminuyendo mucho su explotación. Todo ello hizo que, de nuevo, Menorca apareciera como una isla más verde y que, de nuevo, se formaran áreas boscosas.

Nuestro paisaje está formado por bosques que a menudo se intercalan con tierras de cultivo y pastoreo

Pero los bosques no son solamente árboles o madera; los bosques son todo un ecosistema de vida, lo conforman muchas especies vegetales que conviven en el  sotobosque (bacterias, hongos, …) y también es el hábitat de muchos animales, insectos y aves. Es, además, el principal regenerador del aire que respiramos.

Nuestros bosques son singulares; están muy influenciados y muy determinados por el clima y las características de nuestro suelo.

Por el hecho de ser una isla, las especies que han podido llegar son diferentes, y en general, hay menos que en otros lugares peninsulares o continentales, pero por otro lado, este aislamiento ha permitido que se den formas, variedades e incluso, especies que presentan variedades únicas.

Una peculiaridad de nuestros bosques es que se intercalan entre cultivos, formando un mosaico paisajístico. Es difícil, además, encontrar áreas diferencias de un tipo de bosque u otro, ya que, por lo general, se encuentran mezclados.

Para resumir: nuestros bosques son peculiares, presentan una tipología especial, y a menudo, de diferentes especies juntas, separadas también muchas veces por las tierras de cultivo y de ganado. Pasear por el bosque es sentir la naturaleza.

El futuro del bosque depende de todos.

Este año 2011 es el año internacional de los bosques. Con esta medida se pretende concienciar a la gente de la importancia de los bosques, y nombrar un año internacional, es la ocasión para darlo a conocer y para llevar a término diferentes acciones en favor del bosque, como es la plantación de árboles, la difusión del conocimiento del bosque en las escuelas o alertar sobre la desforestación en el mundo.

Pulsa aquí para acceder al libro “El bosque en Menorca”, editado por el Consell Insular de Menorca y la Agencia de la Reserva de la Biosfera.

Pulsa aquí para ver la web de las Naciones Unidas sobre  ” 2011: año internacional de los bosques”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s