Barranc des Rellotge, un petit passeig

Un barranc és un lloc màgic on ens envoltem de parets naturals que, sovint a Menorca, gaudeixen de molta vegetació i de terres fèrtils on creixen amb més facilitat (per estar protegits del vent), arbres fruiters i altre vegetació. També són llocs on trobem molta pedra; pedra que sovint forma coves naturals, però també d’artificals que l’home ha fet per protegir-se.  Els barrancs són, a més, indrets on podem gaudir d’un tipus de natura ben diferent de la resta.

IMGP5075Santa Ponsa
Pedrera de Santa Ponça

El barranc d’es Rellotge és un barranc petit. Un d’aquests indrets que descobreixes caminant, que t’obren els sentits amb les seves olors, colors i tranquilitat. Té els seus inicis als plans d’Alaior i acaba en el Barranc de Cala’n Porter.

Hi ha un camí que comença a la vorera de la carretera principal i que acaba en la cruïlla de la carretera Alaior-Son Bou. És un recorregut curt i molt fàcil de fer, que transcorre entre un paisatge verd i molt tranquil, que té dos al·licients afegits: la visita a la Pedrera de Santa Ponça (declarada bé d’interès cultural l’any 2000), i la descoberta d’un antic polvorí de l’exèrcit.

IMGP5083Barranc Rellotge
Antics barracons de l’exèrcit

Aquest camí comença a la carretera que va de Maó a Ciutadella, sobre el km. 13,8, (als voltants d’Alaior), és fàcil de trobar per que hi ha una caseta de les aigües i també una peculiar casa d’esbarjo, (molt típiques en aquesta àrea) que es diu Villa Tanus, i que es poden veure des de la carretera, tot i que es veuen molt millor si es va en direcció de Ciutadella a Maó.

P1020484Villa Tanus
Villa “Tanus” punt de referència per entrar al camí

A uns 600 metres de l’entrada a mà esquerra trobarem un camí que fa una mica de pujada que ens portarà a la pedrera de Santa Ponça, un indret que sense cap dubte hem d’entrar a veure, ja que és una de les pedreres de l’illa que es poden visitar. Aquesta pedrera es va convertir en un abocador de fems i residus, però actualment està rehabilitada i podem gaudir de les seves parets i de la seva àrea verda, ben enmig de la pedrera, i curioses formes que l’extracció del marès ha produït.

28Santa Ponça pedrera

Seguint el camí passarem per llocs de cultiu, per damunt d’un petit pont, al costat d’horts… i arribarem al que va ser un polvorí de l’exèrcit, avui totalment abandonat, però que et provoca una sensació estranya, sobretot, en els passadissos que hi ha excavats i que, segons diuen, duien a les cavitats on hi estaven els soldats. Actualment aquestes instal·lacions són reclamades per part de la gent d’Alaior per tenir cura d’elles i donar-li alguna finalitat útil.

P1020477Barranc Rellotge
Part fonda del barranc

 

P1040165Santa Ponça
Entrada a la pedrera

Des d’aquest punt, si ens hi fixem,  es poden veure algunes de les coves artificials a les parets del barranc.

Poc més allà, ens trobarem amb la cruïlla amb la carretera de Son Bou, on podem tornar i fer el recorregut a l’inrevés  (si continuem podrem veure tot un seguit d’horts fruiters).

El camí és molt tranquil (quasi pla fins la cruïlla de la carretera de Son Bou) i depenent de la temporada en que anem podrem gaudir d’arbres florits i de molta de la flora i fauna de l’illa.

Cal recordar que hem de respectar els camins i per tant, no sortir d’ells per tal de no erosionar el sòl ni deixar la nostre petjada.

Per saber més: article sobre el Barranc d’es Rellotge del Diari DBalears.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s