anti-guia turística

Aquest diumenge en el Diari Menorca va sortir un reportatge sobre moltes d’aquelles “coses”  que no tindríem que fer, ni els residents (obvi), ni qui ens visiten, i m’agradaria fer ressò de l’article aquí.

Potser si sabem el per què aquestes accions malbaraten el món natural o el patrimoni,  ens ho repensarem abans de fer-ho. Allà va!

Muntanyes de pedra.- (o sigui, fer muntanyetes amb pedres). Potser penseu que és estètic, i inclús, original, però és una cosa que no s’ha de fer. Per què? Doncs per que al treure les pedres del sòl i amuntegar-les fa que aquest quedi desprotegit de les erosions; fa que petits insectes que viuen al resguard de les pedres ja no ho puguin fer; fa que l’aire provoqui l’erosió del terreny molt més aviat… Penseu-ho!

Banys de fang.Molta gent ho posa com un reclam turístic a les seves webs i blocs, però la veritat es que agafar fang de les muntanyes de les argiles de l’illa només porten a una finalitat: erosionar el terra. Tot plegat provoca esllavissaments, i l’erosió total d’aquest tipus de sòl, i el que es pitjor, mai es torna a regenerar. Apunta-t’ho!

P1100156Cavalleria
Platja amb terres d’argila al fons

Sortir dels camins assenyalats. Sé que sembla una cosa “boba”, però no ho és. Quan es marquen uns camins o quan seguim pel camí que ja s’ha consolidat (o sigui, els camins que queden marcats pel pas continuat de la gent), estem evitant que es deteriorin altres parts del terra; d’aquesta manera, els voltants dels camins poden seguir regenerant-se. No penseu que una sola persona no fa mal, per que no som només una, som milers!

Agafar tortugues.- Heu de saber que és il·legal. Ha estat indispensable protegir-les per evitar que les persones se les enduguin com a animal domèstic, i us recordem, que no ho és. Actualment estan en risc de desaparèixer.

Fer pintades.- És un altra de les accions de la que no tindríem que parlar-ne, però per desgràcia, es continuen fent. De veritat no som capaços d’evitar-ho?

Arrancar les plaques de les fites del camí de cavalls.- Són senyalitzacions que et poden ajudar en un cas d’accident o emergència. Si t’agraden, a les tendes venen rèpliques i no son cares. Entre tots les hem pagat per ajudar-te en el camí. Deixa les coses al seu lloc.

P1170456Tram 2 Cami Cavalls
Fita del camí de cavalls

El mar com a abocador.- Aquí podríem parlar milers d’hores també. Per què tireu al mar allò que us sobra? Us agradaria nedar entre escombraries? Doncs no les tireu, per això existeixen els contenidors a cada port. A la mar trobem plàstics, encenedors, compreses, ampolles, vidres, llaunes, productes de neteja de les barques, cordes… hi rés d’això hauria de ser dins l’aigua, no creus?

Penseu-hi, els gestos són importants!

Deixa un comentari