Nura és el nom que els fenicis van donar a Menorca i que significa “terra de foc”. Els més romàntics veuen l’origen d’aquest nom a les nombroses fogueres que els primer pobladors de l’illa encenien dalt dels talaiots i que, diuen, es podien veure fàcilment des de la costa.

P1270727Torre Castellar

Moltes de les torres de defensa que van existir a l’illa van utilitzar també el foc (o el fum) com a mitjà de comunicació per alertar dels invasors, saquejadors, pirates, corsaris, colonitzadors…

Tenim la sort de que a Menorca, moltes d’aquestes torres i atalaies encara es conserven.

La majoria d’historiadors de l’illa, han classificat aquestes torres i atalaies en tres grans grups:

  • Torres medievals (les més antigues)
  • Torres “atalaia”
  • Torres de defensa costanera

Les torres medievals són les més antigues, datan del segle XIV, tot i que algunes podien ser inclús anteriors. Es situaven prop de les cases rurals per permetre a la gent del camp poder tenir un lloc on resguardar-se i defensar-se en cas d’atac dels pirates.

P1120558Sargossam
Torre medieval de Sargossam

Alguns exemples de torres medievals que encara existeixen són: Torre Saura (Ciutadella), Torre Binixiquet (Binixica), Torre Sargoçam (Binidalí)…

Algunes torres medievals les trobam formant part de les edificacions del predi illenc, reformades com a vivenda, i que són difícils de localitzar en un cop d’ull, ja que queden totalment desaparegudes “visualment” entre les parets de les cases predials.

Les torres “atalaies”  es van construir entre els segles XVI i XVII com un mitjà defensiu contra la pràctica generalitzada de la pirateria a tota la mediterrània, en un temps de màxim conflicte entre l’imperi Otomà i l’Espanyol.

IMGP5551
Un exemple de torre inserida a una casa

Moltes de les costes mediterrànies es van protegir amb aquestes construccions, que tenien la finalitat d’alertar de possibles enemics. Aquí a Menorca, la xarxa de talaies de la costa transmitia els avissos per mitjà del foc o del fum a les poblacions properes, que ho posaven en coneixement del governador de l’illa.

Alguns exemples de torres “atalaies” són:  la talaia de Monte Toro (Monte Toro), la talaia de Binisermenya (a la estació naval de Maó) o la talaia d’Artruix (al sud de Ciutadella). Moltes d’aquestes talaies es troben en molt mal estat o han desaparegut.

Atalaia de Torret

Les torres de defensa costanera es van construir a finals del segle XVIII i la seva finalitat era impedir el desembarcament de les diferents naus i esquadres en els fondejadors de l’illa.

Es van construir un total de 15 torres, algunes pels espanyols i altres pels anglessos. La seva estructura era molt més robusta que les anteriors, ja que havien de resistir els atacs i l’artilleria de les naus.

IMG008Torre Fornells

Exemples d’aquest tipus de torres són: Torre de Alcaufar (Alcaufar), Torre de San Nicolau (Ciutadella), Torre de Fornells (Fornells) o la Torre de Addaya (Addaia), entre altres. Moltes d’aquestes torres avui dia estan restaurades, i algunes es fan servir per diferents usos garantint així la seva protecció.

Torre d’Alcaufar

Pitja aquí per veure totes les nostres entrades de torres i talaies.

Si vols saber més, fés una ullada a aquesta enllaç força interessant:

Patrimoni  Defensiu Militar de Menorca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s