Menorca, molt per veure

Quan algú s’apropa a Menorca pensa, sobretot, amb les seves platges. Alguns coneixen el camí de cavalls que dóna la volta a tota l’illa i que es pot fer a peu, a cavall o amb bicicleta.

P1170667Pregonda Cami Cavalls

Camí de Cavalls

Pocs coneixen els seus ports, tot i que el de Maó, és el més conegut, però també estan el de Ciutadella, Fornells, Addaia, …  i cadascun mereix ser conegut.

Puerto de Mahón (foto de Cati T.)

Port de Maó (foto de Cati T.)

De muntanyes en tenim ben poques, i baixes, però això no vol dir que pujar a alguns d’aquests cims, no tingui la seva recompensa. Pujar a Monte Toro ens dóna una visió quasi completa de tota Menorca, i a més, podem aprofitar per prendre alguna cosa o veure la seva església, i el pati tan singular del recinte, i que a mi particularment, m’agrada molt… Pujar a Santa Àgueda es trobar-se enmig del camp, amb unes panoràmiques sobre la part més verge i verda de l’illa, i redescobrint el seu camí empedrat. En arribar al cim podrem veure les restes (ben poques) del que va ser un castell musulmà …

Monte Toro

Monte Toro

Menorca també té una gens menyspreable col·lecció de torres i atalaies defensives que discorren per tota la seva costa. Algunes d’elles són visitables per dins i estan recuperades, i d’altres, encara podem veure les seves restes. Són visitables, per exemple, la de Fornells o la de Ciutadella, i podem gaudir de veure les d’Alcaufar o Mesquida, per posar alguns exemples més.

Torre de Sant Nicolau

Torre de Sant Nicolau

Altre opció a veure són els seus castells i fortaleses, destacant, sobretot, el de la Mola, a l’entrada del Port de Maó, amb tota una gran historia darrera; també es fan visites al castell de San Felip, on podem descobrir impressionants passadissos excavats a la roca i que tenien més de 8 km de llargària,… Fort Marlborough, és un altra opció.

La Mola

La Mola, galeries

Camins rurals, el camí de cavalls, … són uns dels plaers, per a mi, més genuïns de l’illa, on podem passejar entre natura, coneixent la costa, els terrenys, el camp, l’interior, … en tenim de tota mena, … alguns ens porten a la descoberta de boniques i petites cales, altres ens duen a conèixer els barrancs, indrets pletòrics d’una fauna i flora diferent, …

Itinerari 5 del GR223

Itinerari 5 del GR223 (Camí de Cavalls)

Les pedreres (o canteres) han estat molt importants per la edificació a l’illa. La extracció de la pedra “marés” ha produït paisatges “invertits” que han foradat Menorca. Amb l’arribada del ciment, les pedreres es van anar abandonant, però alguns d’aquests peculiars indrets han estat recuperats com un altra aspecte més de la nostra etnologia. Aquest indrets s’han convertit en bonics llocs per passejar entre altíssimes parets extretes del cor de la terra. Algunes com les de S’Hostal, tenen, fins i tot, jardins i han estat imatge de reportatges i anuncis molt coneguts.

P1140625Shostal

Pedreres de S’Hostal

No s’han d’oblidar els esports que tenen a veure amb la mar (caiac, vela, windsurf, busseig, …) tots fantàstics per descobrir l’illa des d’un punt de vista molt diferent. Tampoc s’han d’oblidar els altres esports, dels que també hi podem gaudir, ja que hi ha moltes instal·lacions esportives (squash, futbol, pàdel, …) però aquí hi destacaria tres que esdevenen dels anglesos: el rugby, bowls  i el criquet, que també podem practicar.

IMGP3702windsurf PPrima

Windsurf a Punta Prima

Un altre aspecte que a mi m’atrau molt és l’arquitectura menorquina: predis, casats, caserius, … tot allò que difon la nostra cultura etnològica i que són tan nostres. Algunes d’aquestes cases són senzillament sorprenents. Podem veure aquesta arquitectura del nostre camp si caminem o anem pel camí d’en Kane, o si ens endinsem en algun dels “predis” de l’illa, o si fem un petit recorregut per rutes alternatives, on, tot s’ha de dir, hem d’anar sense preses i respectant al màxim el límit de velocitat i el soroll, ja que són trams que la gent fa servir per passejar i anar amb bici, i en els camps trobarem bestiar que hem d’evitar molestar.

CaserioTorret (3)

Caserio de Torret

Els fars són un altre atractiu. Molts d’ells enclavats amb indrets ben diferents uns dels altres i que posen en valor les diferències geològiques existents en una illa de només 702 km quadrats. Són imperdibles: Favàritx, Punta Nati, Cavalleria.

Baterias militares y faro de Punta Nati

Bateries militars i far de Punta Nati

Els nuclis urbans són també per descobrir, aquí només destacaré alguns d’ells, però tots tenen el seu encant. Ciutadella té encara aquest caire una mica “medieval” que caracteritza els seus carrers del casc antic. El carreró del Palau, el carrer de Ses Voltes, o simplement, el seu port i el Bastió t’inviten a quedar-te com perdut amb uns altres temps.

Ajuntament / Ayuntamiento de Ciutadella

Ajuntament de Ciutadella

De Maó destacaria una passejada per tot el seu port: insuperable. Fornells és un d’aquests petits pobles que mai et canses de caminar, des del seu port fins a la punta de tramuntana, on s’hi troba la torre de defensa.

P1060936Fornells

Badia de Fornells

També hi podem veure alguns molins a l’illa. Són visitables ben pocs, i aquí destacaria el de Sant Lluís, que té un petit museu etnològic, però també en trobarem a Mercadal, a Maó, a Ciutadella, … molts d’aquests molins s’han recuperat, però ara són part de comerços, restaurants o entitats diverses.

IMGP4194Moli Sant Lluis

Detall Molí de Sant Lluís

Ser Reserva de la Biosfera com es Menorca, no s’ha d’obviar. Hem de tenir clar que va ser anomenada així pel seu alt grau de preservació paisatgístic i mediambiental, i per tant, el nostre gran privilegi es conservar-la. De tots els seus naturals entorns, destacaré l’Albufera des Grau, per passejar amb calma i gaudir de la natura, flora i fauna del lloc.

S'Albufera al atardecer

S’Albufera al fosquet

Ses casetes de sa vorera, casetes d’estiueig i esbarjo i les casetes de barques que podem trobar esquitxant el territori també són per gaudir-ne per que reflecteixen una forma de viure i de fer de la nostra gent. Les casetes de Sa Vorera són anomenades així per estar molt a prop de la mar, i, actualment són un bé a conservar . En podem veure per tota la nostra costa. Igualment, amb algunes petites cales podrem veure les casetes de barques i pescadors: Biniancolla, Alcaufar, Es Grau, … i a molts altres indrets.

Típica "caseta de sa vorera"

Típica “caseta de sa vorera”

Geològicament a l’illa podem trobar fantàstiques cales, grans com la de Cala Galdana, i petites com la de Macaralleta; barrancs que es poden caminar (Algendar, des Rellotge,…); platges urbanitzades (Galdana, Son Bou,…)i sense urbanitzar (Cala Pilar, Cala Presili, Binigaus, Cala Mitjana, …); illes e illots (Colom, Gran d’Addaia, Ses Bledes, de l’Aire, Marçal, Porros …); platges de sorra i platges de còdols (pedres); coves, esculls, penyals, penya-segats, prats humits, … Altre punt a destacar a la costa es fixar-nos en com la mar a anat dibuixant-la, i en com a moldejat el que s’anomena karren.

Cala Mitjana

Cala Mitjana

Però una de les singularitats més importants per veure són els jaciments i monuments arqueològics, els de la cultura talaiòtica, de fa quasi 4.000 anys, i dels que trobem moltes mostres per tot el camp menorquí. Les “taules” són els monuments més coneguts, i, l’únic monument que només podem trobar aquí, a Menorca. Altre monument molt conegut es la Naveta des Tudons, però de navetes, taules, talaiots, … en tenim molts.

Naveta des Tudons

Naveta des Tudons

Hi han catalogats més de 1600 monuments d’aquesta època. No podem arribar a Menorca i no veure, almenys, un d’aquests fantàstics poblats: Trepucó, Gaumes, Salort, Torre llafuda, Son Catlar, …. No tots són grans ni estan excavats, però a mi em sembla particularment majestuós el fet de que puguem trobar una taula enmig del camp de conreu o una naveta, o un talaiot. I això és el que succeeix a l’illa: podem trobar monuments per tot arreu.

Trepucó

Trepucó (taula)

La cultura pre-talaiotica i talaiòtica i, els seus monuments, són ara motiu per presentar davant de l’UNESCO la candidatura com a patrimoni de la humanitat, i sincerament, crec que ho mereix.

Poblat / Poblado Torre d'en Gaumes

Poblat Torre d’en Gaumes

Hi ha molt per veure, i això que hem deixat de banda molts temes de caire cultural que es poden gaudir a l’illa, com són els diferents actes i concerts musicals, molt arraigats a Menorca, o el teatre o la ópera, o visitar els seus museus que ens apropen a fer-nos una idea del que ha estat Menorca en el temps, o de les galeries d’art i els seus pintors, o de la descoberta de moments i fets històrics importants, …

IMGP3315Teatre Mao

Façana Teatre Principal de Maó

Després de fer un petit repàs a les moltes coses que hi han per veure a Menorca, potser en voldrem conèixer qualcuna per apropar-nos una mica més al seu tarannà i a la seva forma de viure, gaudir i entendre la vida i la natura, sense oblidar de fer tot alló que ens agrada quan anem a un lloc: conèixer la seva gastronomia, la seva gent, els seus pobles, la seva artesania, ….

Benvinguts doncs, a la descoberta de Menorca!

No et perdis la nostre guia general de Menorca! Clica aquí és gratuïta

 

 

Ver artículo en castellano con google translate

Read this article in English with google translate

.

 

Anuncis