Camí de cavalls

Tot i que no es pot establir amb exactitud l’origen del Camí de Cavalls, els historiadors han consensuat els seus orígens en la necessitat de defensar l’illa (cap el 1700) ja que permetia una bona comunicació militar entre torres, talaies, bateries i altres fortificacions. Aquest camí tot i sent militar, va ser utilitzar lliurament pels ciutadans.

Actualment, i després d’una lluita on es varen implicar tant els ciutadans com diverses entitats, el Camí de Cavalls ha tornat a ser de pas lliure i s’ha convertit en un més dels atractius de Menorca.

camicavalls33

És un element paisatgístic singular que transcorre per diferents àmbits de la nostra illa i que ens permet conèixer gran part de la nostra biodiversitat natural.

El camí passa per barrancs, per cales, per platges, per penya-segats, … i fins i tot, per camins del tot urbanitzats, i també, urbans.

Així doncs, el camí es podria dir que és com una radiografia illenca.

RIQUESA NATURAL, PER DAMUNT DE TOT.-

Aquest es el tret més característic del Camí de Cavalls, la seva riquesa natural, tant pel que fa als diferents ambients i paisatges com pel fet de descobrir la natura, la fauna i la flora de l’illa.

RESERVABIOSF2

CARACTERÍSTIQUES PRINCIPALS DEL CAMÍ.-

El camí de cavalls té uns 185 quilòmetres de llargària, rodeja l’illa per la costa i presenta diferents graus de dificultat que convé conèixer abans d’emprendre qualsevol dels seus 20 trams o itineraris.

L’altitud màxima per on discorre el camí es de 135 metres, però això no ens ha de dur a engany, ja que alguns trams tenen un grau important de dificultat. De fet, durant les seves 20 etapes trobarem un desnivell acumulat d’uns 4.000 m.

caracteristicas cami cavalls1

Igualment, molts trams tenen poca o ninguna àrea de servei o habitada, pel que també es fa necessari prendre les mides adients pel que fa a l’aigua, calor, telèfons d’emergència, etc. Convé saber que en molts indrets no es possible tenir cobertura per als mòbils.

També s’ha de tenir en compte que travessa per diferents àrees protegides (no oblidem que Menorca té més del 66% del seu territori protegit ), algunes de les qual, com es el cas de l’Albufera des Grau, són especialment restrictives per ser ecosistemes fortament protegits donada la seva fragilitat. Aquest aspecte també s’ha de tenir en compte, ja que en alguns trams no es pot, per exemple, anar amb gossos o en grups grans, etc.

Recordeu: el camí de cavalls es per fer senderisme, cicloturisme i per anar a cavall. No està permés cap vehicle motoritzat.

PRIMERS CONSELLS.-

El primer consell es anar proveïts d’un bon mapa, això ajudarà a saber per on passeu, el que veieu, i sobretot, en quina àrea us trobeu en cas de qualsevol eventualitat.

P1020349 blogActualment s’està procedint a la numeració de les estaques (fites) de fusta que senyalitzen el camí, el que també ajudarà a poder identificar millor l’àrea on es trobeu en cas d’una emergència.

La resta de consells són els generals de tot senderisme, si bé a Menorca, ens trobem amb algunes peculiaritats com són les tanques, barreras que ens trobem pel camí i que són un reflex de l’activitat ramadera de l’illa. Sempre les hem de deixar tancades.

Aquí us deixem els consells específics pel camí de cavalls de Menorca: (podeu agrandir la imatge clicant damunt)

pla especial cami cavalls1pla especial camicavalls2

TRAMS-ITINERARIS.-

El camí de cavalls està dividit en 20 trams o itineraris diferents.

Aquí us deixem amb les pàgines web més interessants per conèixer els diferents itineraris:

http://www.elcamidecavalls.cat/cami/articulos/ver/4db5a0a7-e6d4-4f3b-8027-0fdcc0a80210

http://camicavalls.wordpress.com/

planol camicavalls

En color taronja podeu veure el traçat general del Camí de Cavalls. En aquesta web “IDE MENORCA” podeu trobar mapes específics sobre l’illa i en diferents escales.

QUÈ TROBEM PEL CAMÍ?

Al camí de cavalls podeu trobar indrets naturals imperdibles, barrancs, cales, penya-segats, fars, patrimoni arqueològic, pobles, i sobretot, molta natura i molta flora.

Encara que no sapiguem rés de la flora i la fauna, es del tot gratificant anar descobrint les diferents plantes i animals que ens trobem pel camí. Provem?

caracteristiques vegetals

En aquest quadre podreu veure les principals característiques vegetals que trobem a l’illa. Tenint a la dreta l’alzinar, seguit de l’ullastrar amb un sotabosc molt ric en diferents espècies i sovint, difícil de travessar. El segueixen les brolles amb plantes arbustives i els pradells, amb plantes de poca alçada. A la roca nua podem trobar alguns líquens, molses, etc.

Aquí us deixem algunes plantes que hi trobareu, tot depenent de la època de l’any que feu el camí. Especialment al mes d’abril i maig són els millors per veure plantes de flor.

IMGP4764pet

Coll de Colom (Nazareno, Allasa Blava), floreix de març a juny

P1020115pet

S’enclova (sulla), floreix d’abril a juny

IMGP4724(1)

Malva, floreix de març a setembre

Flora (Albó)

Albó, Caramuixa (Porrassa, Gamón), floreix de febrer a juliol

Anar amb un llibre sobre la flora i fauna de l’illa ens pot ajudar a interpretar el que veiem.

Si vols conèixer més flors, pitja aquí.

No oblidar que no es pot rebassar cap planta que trobem en el medi natural ni pel camí, i que moltes d’elles estan fortament protegides per la seva fragilitat i perill d’extinció.

Pel que fa a la fauna, principalment trobarem rèptils i amfibis, però també alguns mamífers, tot i que molts d’ells, com la marta són molt difícils de veure.

Aquest són els més habituals:

 • La granota
 • El calàpet
 • Serps
 • Dragons
 • Sargantanes
 • Tortugues de terra
 • Tortugues d’aigua
 • Eriçó
 • Conill
 • Rata sarda
 • Ratolí de camp
 • Ratapinyades

I també la mustela o la marta, que com hem dit, són difícils de veure.

P1040103bpet

Tortuga de terra, espècie protegida

P1110344

Ànedes

Pel que fa a ocells i aus, només cal dir que l’oservació d’aus és avui dia un motiu de turisme a l’illa, tant per observar les aus que estan aquí assentades, com les que estan de pas.

En aquestes pàgines trobareu força informació al respecte:

http://menorcasom.net/  (societat ornitològica de menorca) amb una guía interactiva dels ocells de Menorca, fotografíes, noms, i també, el seu cant, i molta més informació.

http://www.gobmenorca.com   (grup balear d’ornitologia  i defensa de la naturalesa), pàgina sobre ecologisme responsable amb molta  i diversa informació sobre temes de natura i mediambientals. També tenen un espai de recuperació de fauna i indicacions del que s’ha de fer quan trobem un animal que pot necessitar ajuda.

I pel que fa als ocells i altres aus:

 •       falcó (halcón)

  milvus milvus del gob

  Milà (Halcón), fàcil de reconèixer per la silueta de les ales i la cua. Foto GOB

 •       milà  (milano)
 •       òliba (lechuza)
 •       gavines (gaviotas)
 •       baldritges (pardelas)
 •       petrells  (paiño)
 •       ànedes  (familia de las aves acuáticas)
 •       agrons (garzas)
 •       cigonya (cigüeña)
 •       …
puput de joan florit pagina lifeboscos cime es

Puput,espectacular pels seus colors.
Foto de lifeboscos.cime, autor Joan Florit

Hi ha una gran varietat d’aus que viuen a l’illa, i moltes més, que passen per l’illa en els seus desplaçaments, variant així els avistaments d’una època a una altra.

Pel que fa a ocells i aus, només cal dir que es motiu de visita per part de molta gent venir a observar-les, tant les que estan aquí assentades, com les que estan de pas. Es calcula que a Menorca podem trobar unes 254 espècies.

CONSELLS GOB

SOBRE GEOLOGIA I PAISATGE.-

També és interessant anar veient els diferents terrenys i paisatges que ens ofereix el camí. Com ja hem dit, Menorca geològicament es divideix en dues zones diferenciades: la del nord, també anomenada de Tramuntana, i la Sud, anomenada Migjorn.

MAPA GEOLOGIC OBSAM

Imatge de la web: obsam.cat

Tot i no sent experts, podrem diferenciar els diferents materials: gressos, llosselles, conglomerats, roques volcàniques (Binimel·là, pregonda, …), calcàries, silícies, carbonatades, etc.

També trobareu relativament fàcil diferenciar entre el tipus de roca pel seu color: vermella, blanca, grisa i fosca. Aquí teniu un mapa on podeu trobar els diferents tipus:

mapa tipus roca

La zona de Tramuntana és la més accidentada, i també la més antiga geològicament parlant. Aquí trobem diversos tipus de materials en el terreny, i també, la part més accidentada de l’illa, els penya-segats més alts, i també, les muntanyes més altes.

P1100162pet

Rocam de la part nord de l’illa per on passa el camí de cavalls

La zona de Es Migjorn és la més planera i geològicament parlant, la més “moderna”; està composta principalment per materials calcaris, el que permet que tingui una funció d’esponja que permet que els terrenys filtrin l’aigua i existeixin aqüífers soterranis.

Altra característica de la zona des Migjorn es que es troba marcada per diversos barrancs que formen uns ecosistemes ben diferents del resta de l’illa, i que tenen la seva existència per les corrents d’aigua que es formen provinents de la part nord. No obstant això, també hi trobem penya-segats en aquesta part sud.

Us deixem un dels llibres més interessants sobre la nostra geología, amb molts exemples i fotografies. Una guia fàcil d’entendre, “El naixement d’una illa: Menorca“, de Joan Rossell i Carme Llompart.

Pel que fa al paisatge, molta gent el divideix en tres tipus: litoral, rural i urbà, però jo considero que existeix molta més diversitat, ja que els barrancs formen un paisatge ben diferent de la resta, i al mateix passa amb les terres de conreu o les zones humides o les dunes, per posar un exemple.

PATRIMONI CAMICAVALLS

A més del patrimoni natural, el camí també ens ofereix l’oportunitat de conèixer gran part del patrimonio històric, artístic i arqueològic de l’illa

També existeix un paisatge humanitzat que és tot aquell on l’home ha deixat la seva emprenta, i aquí podem trobar tant el patrimoni arqueològic com l’etnològic i molt més.

Per tant, el paisatge de Menorca es molt divers tot i tenint només un territori de 702 quilòmetres quadrats.

A TENIR EN COMPTE:

 • Hem d’evitar l’erosió, especialment si anem amb bicicleta, però també convé evitar caminar per les voreres  o en llocs amb pendent de  materials tous.

 • No hem d’agafar roques ni pedres.

 • Els fòssils no s’han d’agafar ja que donen molta informació als científics, i per tant, s’han de quedar al seu lloc. Si pensem que hem trobat un d’especial interès, hem d’avisar a alguna comunitat científica.

 • Per fer escalada ens hem d’informar abans on són les zones de nidificació i cria d’ocells, per respectar-les.

I PER ACABAR…

Com veieu el Camí de Cavalls és una representació d’una gran part de la nostra illa, de la seva fauna, flora, paissatge, i també, de la seva natura, eix principal.

Qualsevol tram que feu us aportarà noves sensacions i us mostrarà una part no tan coneguda de Menorca, així que sempre val la pena fer-ne un.

Escolliu un itinerari o part d’un itinerari que us agradi més, que tingueu més aprop, o que per les seves caracteístiques de dificultad vagin bé amb vosaltres i …. gaudiu d’aquesta meravella natural.

Bon camí !

Pitjeu aquí per veure consells per tenir cura de Menorca.

Altres pàgines d’interès:

Article sobre el medi natural de Menorca

Web sobre el camí de cavalls, amb  informació sobre els trams, fotografies, etc.

Bibliografía:

Las flores de Menorca, de Miguel Cao Barredo, editat pel GOB

Menorca, camí de cavalls GR 223, editat per Editorial Alpina

Guía Camí de Cavalls, editat per Fundació Destí

Anuncis