Albufera des Grau

A S’Albufera des Grau la protagonista és la natura. Aquest és l’únic parc natural a Menorca, declarat el 1995, i també la zona humida més gran de tota l’illa.

Un lloc amb patrimoni etnològic, itineraris, observadors d’aus, sistemes dunars, salines, basses, illots, caps, far i molt més.

Per una bona part del parc hi passa el camí de cavalls. Des de S’Albufera fins la platja des Grau, el camí es un trajecte curt i quasi pla on gaudir d’un passeig tranquil tot observant el que ens envolta (fauna, vegetació…), que acaba al costat de dunes que es formen just darrera de la platja, i que us recordem, estan protegides.

S’Albufera des Grau

El seu paisatge compte amb petits turons, sent el més alt de només 92 m. Diversos torrents alimenten l’Albufera, que està separada del mar per un canal d’uns 400m conegut com la Gola.

L’àrea del parc abasta des de l’illa dels Porros, incloent també el Port d’Addaia, fins a Sa Cudia Nova i Milà Blau, i dins del seu territori trobem paisatges tan diversos com les roques pissarroses i grises del Cap de Favàritx, els sistemes dunars ja esmentats, Sa Bassa de Morella o l’illa d’en Colom, entre molts d’altres.

El paisatge canvia constantment en aquesta extensió de poc més de 5.000 ha.

La llacuna té unes 70 ha, i a primera hora del matí o al fosquet, podreu gaudir de les millors fotografies des de qualsevol racó dels seus itineraris. Fora de temporada, a l’hivern i primavera, el lloc és un tranquil rabeig. Molts d’aquests camins els podem fer quasi sols gaudint del “silenci” dels sorolls naturals. Respireu i tanqueu els ulls.

Però no gaire estona. Tot el parc està ple de valors naturals per conèixer i reconèixer. És un bon moment per aturar-nos en detalls que amb les presses ens perdem.

Fixem-nos en les dunes, per exemple. Et sembla que només són sorra? Doncs no. Fixat-hi des de més a prop i obra els ulls. A la sorra (o arena, com diem aquí), trobem vegetació i fauna força interessant, com el bonic lliri de platja.

Albufera des Grau (3)

I ara, per que no ens fixem en les basses temporals? O en les salines? O amb la seva fauna i flora pròpies?

El parc destaca per la diversitat d’aus: fotges, rapinyaires, milà, anàtides… i per alguns rèptils i amfibis com la sargantana balear (endèmica de Mallorca i Menorca), el calàpet, les tortugues o la serp de garriga, i alguns mamífers, com el mostel, el mart, l’eriçó…

Pel que fa a la vegetació, l’ullastre és el que ocupa gran part de les zones interiors del parc, juntament amb la mata i l’aladern, i a la part del litoral rocós trobem els socarrells que formen comunitats vegetals i dels que Menorca compte amb diversos endemismes.

Les platges també hi estan presents, algunes d’elles molts boniques i poc concorregudes com la d’en Tortuga o la zona dels Tamarells, des de on podrem veure les formacions rocoses dels voltants i que presideix la antiga torre defensiva de cala Torreta, avui en estat ruïnós per lo qual convé no entrar-hi.

Altres indrets per conèixer són el caseriu des Grau, el cap i far de Favàritx, el bonic port d’Addaia…

Tots aquests llocs mereixen ser recorreguts a peu, gaudint de tot allò que anem descobrint.

Si vols saber més sobre l’albufera des Grau, clica aquí i obrireu un arxiu pdf

Albufera des Grau

 

 

 

 

Anuncis