Coneixent l’altra Menorca (I)

Obrim un capítol nou en aquest bloc amb la intenció de donar a conèixer algunes rutes alternatives a les cales i platges, i que es poden fer en nomès mig dia.

Esperem que us agradin!

Coneixent l’altra Menorca.- Ruta I

Podem començar partint de Maó, però abans no estaria de més que féssiu un esmorzar incloent algunes de les bones pastes que tenim a Menorca, com les canyes de sobrassada, els rubiols o les formatjades. Val la pena tastar-les acompanyades d’un bon cafè amb llet o d’un suc de taronja.

Després d’aquesta petita incursió gastronòmica, ens dirigirem al poblat de Binibeca Vell, (o Binibecquer Vell), aquí ens hem d’aturar i recórrer a peu els seus carrers estrets, trobar la seva “església” i baixar fins el petit port, per que realment, val la pena. La foto és del tot obligada.

Binibeca

Binibeca

Continuarem cap a Punta Prima.

Aquí hem de veure la bonica platja, però un lloc des de on poder contemplar els colors blaus de les seves aigües es des del carrer Bella mirada, que trobarem una mica més amunt i a la part dreta de la platja; el lloc ens permet veure el contrast dels seus bonics fondos.

P1170169v02Punta Prima

Punta Prima, vistes des del carrer Bella mirada

Sense sortir de l’urbanització, hem d’agafar cap a la torre de Son Ganxo (o de Punta Prima), per veure una de les torres de defensa costanera que té l’illa (i que va arribar a tenir una cinquantena de les que encara se’n conserven en bon estat moltes d’elles), per tal de defensar l’illa de les incursions no desitjades.

TorreSonGanxo

Torre defensiva de Son Ganxo, construïda el 1787

Podem aparcar a les immediacions de la torre. Baixem i fem una volta a la torre i admirem la seva estructura, la seva forma cònica, els seus matacans, … actualment, si us fa gana, la torre es pot llogar com a allotjament (informació aquí).

Des d’aquí, podrem veure l’illa de l’aire i el seu far, construït el 1859. L’illa és l’hàbitat d’una de les especies endèmiques de sargantana, la podarcis lilfordi lilfordi, coneguda com la sargantana negra.

P1170154Illa de l'aire

Al fons de la imatge, l’illa de l’Aire i el seu far

Ara anirem a fer un bocí del Camí de Cavalls de fàcil recorregut i quasi pla. Hem d’agafar direcció cap a Maó i agafar el desviament cap a S’Algar. Abans d’entrar a l’urbanització veurem un cartell a mà esquerra que ens indica el Camí de Cavalls. Podem aparcar en aquest petit camí, o bé, just abans d’arribar al pàrking del Pinaret de S’Algar.

grup floral

Algunes de les flors que veureu els mesos de març i abril

Farem el camí una petita estona, fins trobar la fita de fusta enumerada com a 019 – 051. En aquest punt podem agafar un camí a la nostra dreta (que surt del camí de cavalls) i gaudir de les flors silvestres dels voltants sense allunyar-nos massa, en especial, si anem als mesos de març o abril, on podrem gaudir de moltes de les nostres flores i d’algunes orquídeas.

P1070336Cala Rafalet

Cala Rafalet

Després anirem fins la fita 019-053 i entrarem per una estreta obertura de la paret seca, per endinsar-nos a conèixer Cala Rafalet. Aquí el camí té bastant pedra i el accés ja no es tan pla, però accessible. El camí té uns quants metres, i acaba en una bonica cala. Un cop baix a la cala, anar més enllà de la part de sorra precisa certa habilitat i molta prudència. Ens podem quedar a la petita platja i gaudir de l’entorn.

Tornarem cap a Maó i ens aturarem al Poblat Talaiòtic de Trepucó que trobarem senyalitzat a la dreta de la carretera i a poc abans d’arribar a Maó.

P1110599Trepuco

Poblat de Trepucó

Hi ha lloc per aparcar. El poblat de Trepucó tenia uns 5.000 m2. Caminant pel seu interior podrem admirar el seu gran talaiot, que és el primer que ens cridarà l’atenció, i seguidament, el recinte de taula, que un cop ens situem al seu peu, podrem veure la seva grandària. Hem de recordar que no podem enfilar-nos als monuments ni tocar cap de les seves pedres.

Al voltant de la taula veurem habitacions i habitatges talaiòtics, ho trobareu explicat en els cartells indicadors. No està de més recordar que la cultura talaiòtica opta a ser declarada Patrimoni de la Humanitat de l’UNESCO.

Tornem a Maó i fi de la ruta.

En aquesta ruta hem vist:

  • – Poblat de Binibeca Vell
  • – Punta Prima, platja
  • – Torre defensiva de Son Ganxo
  • – Illa de l’aire i far
  • – Poblat talaiòtic de Trepucó
  • – Camí de Cavalls, part de l’etapa 019
  • – Cala Rafalet

 

ruta I blog copia

Mapa del recorregut (en color blau)

Si voleu veure més itineraris pitjeu aquí

Anuncis