Sistemes dunars

Avui faig quatre ratlles en pro dels sistemes dunars; aquestes “muntanyetes d’arena i poques plantes” que segons molts de nosaltres, només són això.

I rés més llunyà de la realitat.

Zona dunar protegida en Sa Mesquida
Camins delimitats on es permet caminar

Es veritat que quan sentim parlar de sistemes dunars, ens ve al cap la imatge de grandioses dunes dels grans deserts; muntanyes enormes d’arena que no es pot veure on acaben… però un sistema dunar o una duna, pot ser també ben petita.

I per què serveix una duna?

Parlem de les dunes que tenim a Menorca, l’illa amb més sistemes dunars de totes les Balears. Aquests sistemes dunars serveixen per protegir la platja. Protegeixen de les envestides de la mar, i evita que la platja desaparegui i, també, evita que la mar s’endinsi més enllà.

Les dunes, ja ho sabem tots, es formen per l’acció de la mar i del vent; però el que no hi pensem tant és que són hàbitats molt específics i singulars, tot i que en un primer cop d’ull no veiem la seva importància. Aquí creixen, viuen, crien i s’alimenten plantes i animals.

Zona dunar amb formacions vegetals d’aquests hàbitats

La principal causa del retrocés o desaparició de les dunes som les persones, la nostra activitat humana, i en especial, les construccions de tot tipus, no només de cases. Destruïm les dunes quan construïm un vial, una xarxa elèctrica, un passeig vora mar … i també les destruïm amb el pas de vehicles i de persones; per això a moltes de les nostres platges trobaràs les àrees dunars protegides amb un “cordó” o amb un pas específic per creuar-la, sovint amb passarel·les, en un intent d’evitar la seva erosió i minimitzar el nostre impacte.

Part interior d’una duna ja consolidada

On no hi han passos o llocs per caminar per les dunes, no hem d’entrar, i a on s’han fet passarel·les o camins específics per a les persones, hem de pensar de no sortir dels camins en cap cas.

Una de les espècies vegetals més boniques de les dunes són els lliris de mar, que aguanten la calor i les condicions de la arena i el sol, i que floreixen entre el setembre i l’octubre per donar aquestes magnífiques flors.

Lliri de platja

Però hi han moltes altres espècies vegetals a les dunes com la lletrera d’arena, la sivina, l’aladern, la corritjola de platja, el trèvol de platja, etc. També hi han algunes espècies vegetals molt rares que convé protegir. Recordem que està totalment prohibit arrancar cap planta o flor d’aquests indrets protegits.

I pel que fa a la fauna, hi han animals que viuen en aquests entorns vegetals de les dunes (cargols, escarabats, sargantanes, papallones…); altres tenen el seu cau en aquests indrets (ratolins…) i la gran majoria troben a les dunes el seu aliment com els ocells (gavines, corriol, …) i alguns mamífers (conills, ratolins…).

Duna costa sud, en línia de platja

Molts dels nostres sistemes dunars estudiats des de la dècada dels anys 50 del segle passat, han demostrat que han minvat la seva extensió; altres han desaparegut. Així que cal cuidar-los.

De rés serveix mostrar els nostres sistemes dunars com una “postal” més de platja verge o de sostenibilitat o de natura sinó som capaços d’entendre què és un sistema dunar, per que serveix i com protegir-lo. De rés serveix si no fem cas de les prohibicions d’entrar-hi en ells, si tirem brossa a les seves marges o si trepitgem on està prohibit.

Barreres i protecció de dunes

Aquestes fotos les deixem pensant que és una forma de conèixer aquests indrets, i que un cop els conegueu, tindreu, com molts dels que vivim aquí, interès per protegir-los.

Protegir un indret i un paisatge natural que está ple de vida.

Fins la propera!

Per saber més:

Si voleu saber com es forma una duna, aquí teniu l’article Els sistemes dunars costaners de Menorca del Depart. de Geografia de la UIB i l’IME.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s