Ermites

Has pensat en aquest patrimoni arquitectònic que podem trobar a molts indrets de l’illa? Doncs si no ho has fet, aquí et deixem algunes que et sorprendran…

Ermita de Sant Joan dels Verges

Les ermites rurals van néixer de la  necessitat que la gent del camp tenia per poder accedir als actes religiosos, però a més, també eren llocs de trobada i conversa per a la gent que vivia allunyada dels nuclis urbans.

Ermita de Fàtima

Algunes es troben, per tant, en llocs aïllats o lluny de poblacions, però altres, en canvi, estan prop del poble, com la de Son Granot, ben al costat de Ferreries. Us proposem que la visiteu, ja que ofereix unes vistes imperdibles, i també, la de Sant Joan dels Vergers, a la colàrsega del port de Maó, entre arbres fruiters i horta; la de Sant Joan de Misa a Ciutadella, una de les més conegudes, ja que des d’aquí surt la qualcada de les festes patronals de Sant Joan; la de Favàritx (o Fàtima), una de les més boniques, a la carretera de Maó-Favàritx; la de Alcaufar, en un entorn urbanitzat amb molts petits racons al seu voltant per descobrir caminant…

Ermita d’Alcaufar

Moltes ermites estaven dins els llocs menorquins, sovint lluny de nuclis urbans o de població. Aquests tipus d’ermites són les que estan en perill de perdres o “d’extinció”. Molts dels grans llocs o predis menorquins tenien una petita capella dins del casat. La majoria d’elles es van crear durant els segles XVIII i XIX. Ocupaven/ocupen espais molt diversos. Si voleu una curiositat, una de les primeres capelles privades del món apareix al palau Constantí de Constantinoble i que l’emperador portava sempre amb ell a les seves guerres. Es a dir, les capelles podian ser , com hem vist, “portables”.

 

Ermita de son Granot

Una altra curiositat es que havia una norma per poder crear una capella particular, i era que hi hagués una distància entre el lloc i l’esglèsia més propera, que fos necessaria la creació de la capella. De capelles privades, però, en aquesta entrada no us puc mostrar cap, ja que sòn particulars.

Petita i curiosa ermita de Lourdes

Pel que fa a les capelles rurals, us invitem a que agafeu un plànol i les descubriu, per que tot descubrint aquests indrets, també descubrireu paisatges i molt més, o sigui, descubrireu Menorca.

Animeu-vos!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s