Els horts dels àrabs

A principis de la primavera es crea una explosió de les flors dels arbres fruiters en el que podríem anomenar  “els horts dels àrabs”.

I els anomanem així per que van ser ells qui van aprofitar la protecció que oferien els barrancs per plantar arbres i per fer cultius, i per tant, és a partir del segle X quan aquest indrets passen a tenir unes funcions ben diferents.

La civilització musulmana tenia uns avançats coneixements sobre l’agricultura i ramaderia, i molt especialment, sobre la gestió i l’aprofitament de l’aigua. Per això, no és res estrany que es fixessin en els nostres barrancs, que s’estenen per gran part del migjorn de Menorca, com a llocs idonis, tant per la seva humitat com per estar protegits de l’aire.

Molts dels nostres barrancs són el “rebost fruiter” de l’illa, encara avui.

Les zones dels barrancs tenen també un patrimoni propi, malhauradament no gaire conservat, ja que trobem petites estàncies, casetes, pous… i tot aquell patrimoni etnològic derivat de la feina i l’activitat humana que s’ha dut a terme en aquests indrets.

També a les parets de molts barrancs trobem algunes coves que podrien haver estat utilitzades pels primer pobladors de l’illa, els talaiòtics.

Avui però, aquesta entrada, és per gaudir del bonic espectacle dels arbres quan comencen a florir, dels horts, del infinits verds durant els mesos de més pluja… en resum, de tot allò que aquests paratges sinuosos ens mostren, molts d’ells, amb petites escorrenties d’aigua a la recerca de la mar.

No us ho perdeu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s