Cap i Far

Hi havia un temps en que anar al far de Cavalleria o les seves rodalies era tan poc freqüent que els homes que vivien en els llocs dels voltants solien anar a veure qui era aquella persona que habia entrat pel camí, un camí que rés té a veure al d’avui dia, transitat per multitud de cotxes, bicicletes i persones i molt saturat els mesos d’estiu.

Costa de creure, sí. El camí diuen que ja era igual de pedregós, i tal i com podem veure avui, les pedres estan por tot arreu a esquerra i dreta de la petita carretera.

De camí al cap de Cavalleria trobem Sanitja, un port petit i encissador, les platges de Cavalleria (on molta gent es banya en fang de l’argila vermella, desconeixent totalment la degradació i problemàtica que això produeix en el paisatge, terreny, fauna i flora, i que des de aquí volem divulgar la necessitat i obligació de no fer-ho), cala viola, cabres salvatges… i al final, el bonic pla on està ubicat el far.

Cabres a l’entorn de Cavalleria

Tal com ens hi anem acostant al far, el paisatge es més dur: quasi tot pedra i de color clar, i això al fa més interessant, per que aquí podem descobrir la “menorca grisa”, aquí constituïda per calcàries dolomítiques del Juràssic.

El far va ser construït (arrel de la multitud de naufragis en aquest lloc) l’any 1857. Està situat dalt d’un penyasegat d’uns 90m d’alçada en el punt més septentrional de l’illa.

A la dreta restes de la antiga cúpula del far

Com ja sabeu, durant molts d’anys, el marés (pedra illenca) va ser el material de moltes construccions i també d’aquest far. Per això en els seus voltants veureu les emprentes que han quedat després de la extracció d’aquesta pedra.

Emprentes de la extracció de marès

Com sempre diem: no us quedeu al far i camineu per observar l’entorn.

Pels voltants hi ha una petita cova que acaba al penyasegat sense cap avís, peró que és molt curiós de veure, però s’ha d’anar en molt de compte. També veureu una flora molt específica d’aquets indrets pedregosos, (algunes estàn protegides), restes d’algunes instal·lacions de la guerra civil, etc. Aquesta zona és també un lloc molt freqüentat per diverses aus migratòries.

Vista des del penya-segat amb un bonic socarrell en primer pla

Des del far també podreu veure els illots de Sanitja (o Porros) i el des Pas.

Recordeu: tota aquesta àrea és un espai natural protegit.

Fa poc s’ha obert un centre d’aprenentatge aprofitant les diferents edificacions d’aquest far. Una manera enriquidora de conservar aquest patrimoni i divulgar-lo. També tenen una pàgina web amb molta informació que podeu enllaçar clicant aquí.

La pàgina es un recurs fantàstic sobre els fars; hi destaca un video curt amb records de les vivències de les persones que van viure al far o als seus voltants. Imperdible. Aquí podeu clicar l’enllaç.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s