von Bunsen

De persones “de fora” hem tingut moltes a l’illa; ho hem repetit mil cops: l’illa era un lloc estratègic de la mediterrània, desitjat per molts.

Von Bunsen és el nom escollit en aquesta entrada per deixar un nou testimoni de tot allò que amaga l’històric port maonès.

Al fons, amb una valla de forja negra, està el petit panteó de Von Bunsen

Ens situarem en el segle XIX, quan el traginar de vaixells era prou important a l’illa, on atracaven, recalaven i hivernaven barcos anglesos, francesos, americans, holandesos… quan el comerç a la mediterrània era prou important com per a que les flotes dels seus països els protegessin dels atacs dels corsaris.

Karl von Bunsen va ser el tinent d’un vaixell de la marina imperial alemanya. Quan navegava prop de la nostra illa, va morir de malària al tornar d’un viatge a l’Àfrica.  La marina alemanya li va donar enterrament a Menorca i poc més tard, se li va fer un petit panteó en el que avui coneixem con a cementeri “dels anglesos”, en el mateix port de Maó.

Recinte del cementiri

Es creu que va ser el vicecònsol britànic de l’època qui va ordenar la construcció (entre 1825 i 1826) d’aquest petit cementiri amb la finalitat de poder donar sepultura a totes aquelles persones que no eren catòliques, tot i que fins aleshores, havien estat inhumats a l’antiga fortalesa de San Felip, on també hi havia un espai reservat per als no catòlics que morien a Maó.

El vicecònsol era l’encarregat de tenir la clau del recinte, i també del seu manteniment.

El 1901, l’estat Espanyol es va fer càrrec del lloc i el va inscriure com a propietat.

Karl von Bunsen va ser un amic d’infantesa del kàiser Guillem II, del que diuen va venir dos cops a l’illa per visitar la seva tomba.

Aquesta circumstància, i el record d’aquest fet, ha promogut que la tomba no s’hagi abandonat mai del tot, i que l’any 2014 fos restaurada pel Ministeri d’afers exteriors alemany.

Amagat en un idílic i molt tranquil reconet del port, el cementiri anglès no és fàcil ni de veure ni de trobar, i potser es bo que continuï així, no creieu?

 

Per saber més:

http://www.patrimonifunerari.cat/mapa-funerari/mapa-funerari-deuropa/mapa-funerari-despanya/el-cementiri-dels-anglesos-de-mao-menorca-illes-balears/

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s