Llatzaret de Maó

Llatzeret de Maó – Porta principal

Des de la seva vessant històrica tindríem hores de lectura i cents de pàgines per escriure sobre la importància del Llatzeret de Maó, el primer  a Espanya i que va manar construir el rei Carles III l’any 1787.

La idea, segons recull la resolució d’aquell any era que existís en el mediterrani un lloc que servís per a “sanejar i purificar” tots els vaixells provinents de països “infectats” (o sospitosos de tenir alguna infecció), que tinguessin com a destí les costes espanyoles del mediterrani.

Van existir, però, també altres Llatzerets a Espanya,  alguns provisionals, i a Menorca van tenir aquesta funció l’illa d’en Colom i l’illa de la Quarantena.

Llatzeret – Muralles del recinte des de Cala Teulera

Durant el període que va des de la seva construcció fins a la seva posta en funcionament l’any 1817, el Llatzeret es va fer servir com a presó, caserna i hospital, fins que a finals del segle XIX va deixar de funcionar com a tal, en gran part, pel coneixement de la transmissió de les infermetats infeccioses i pels canvis en els tractaments d’aquestes infermetats. A inicis del segle XX es va tancar definitivament.

De la seva vessant històrica trobem molta informació a llibres, publicacions i a la pròpia xarxa, però hi ha una altra visió d’aquest lloc força interessant: la de l’observació in situ.

Llatzeret – Porta principal o dels Lleons

Arribar al Llatzeret ja és singular a l’haver de travessar en barca les aigües del port  i atracar en el lloc habilitat on trobem unes petites edificacions i un ample camí que ens dur a la porta principal, coronada per dos lleons que segons diuen, provenen del derruït Castell de Sant Felip, a l’altra banda del port.

El recinte tenia vuit portes, algunes d’elles avui dia estan tapiades. La des Clot era el lloc d’entrada de la patent sospitosa.

Llatzeret- porta des Clot

Tot seguit trobem la doble muralla, on hi havia torres de vigilància a cadascun dels cantons, destacant l’anomenada torre dels secrets, encara en peu, i que es una de les postals més característiques del lloc.

Si continuem per la muralla i sortim per la porta d’entrada des clot, trobem un dels llocs on amarraven els vaixells. D’aquí destaquem les formes excavades a la roca que servien per amarrar els vaixells, on també es feien servir canons en desús clavats a la roca o en el terra. Altra punt d’embarcament era a Cala Teulera.

Llatzeret – Edificacions del recinte

Després podrem veure les diferents parts o departaments, conegudes com a “patents”. Aquestes patents diferenciaven el nivell d’infecció que podien tenir passatgers i mercaderies segons el seu estat i el lloc de on provenien, i que es dividien en: patent sospitosa, patent bruta i patent empestada.

Llatzeret – Magatzems i torre de vigilància al fons
Llatzaret- Allotjaments i jardins (foto de la web: lazaretodemahon.es)

La porta dels malalts o empestats estava situada a Cala Teulera. Des d’aquest punt es passaven els passatgers a una zona de distribució enreixada des de on es distribuïen a les diferents “patents”.

Llatzeret – Detall de l’àrea de distribució enreixada.

Podem veure com les muralles i les portes separaven cadascuna d’aquestes patents, on hi havia pavellons i també magatzems per orejar les mercaderies, pous d’aigua potable i horts per l’abastiment de cada patent.

Sorprèn veure la quantitats de pous del recinte, així com els diferents sistemes d’oratge d’alguns edificis, amb el que es pretenia  que “l’aire fos més saludable”.

Llatzeret – un dels molts pous que trobem dins el recinte

Dins del recinte descobrirem molts dels antics edificis d’aquest històric lloc i altres rehabilitats de no fa gaire: habitacions, cuines, magatzems, locutoris, pous, ponts pels carruatges, hostatgeria, capella, torre central de vigilància, oratoris, lloc on es guardaven els animals, safareigs, infermeries, sales de dutxes,…

Un dels edificis que crida l’atenció per la seva arquitectura és la torre de vigilància central.

Llatzeret- Torre de vigilància central

Alguns d’aquests edificis s’han reconvertir. Així un dels antics pavellons d’allotjament és avui dia un museu, altre un menjador i altres han estat, fins fa poc, lloc d’estiueig per al personal del Ministeri de Sanitat, (antic propietari) i també, seu de l’anomenada escola de salut pública de Menorca, on es fan trobades, conferencies, tallers, etc., i que actualment encara està activa.

Avui dia, l’illa del Llatzeret a passat a ser propietat del Consell Insular de Menorca, que pretén sostenir aquest indret i facilitar les visites mitjançant una cooperació pública/privada que aglutini una gestió cultural i turística del lloc.

No us perdeu trepitjar aquest indret històric i gaudir de la seva història, el seu enclavament dins del port de Maó i les seves boniques postes de sol.

Llatzaret- Posta de sol i la torre dels secrets

Curiositats:

El Llatzeret de Maó mai va ser utilitzat com a tal en el sentit de que no va ser específic per a la curació o separació dels malalts infectats de lepra, sinó per poder tenir en quarantena a tots aquells viatgers (i les seves mercaderies) sospitosos de tenir la pesta, la febre groga o el còlera.

El lloc, avui conegut com l’illa del Llatzeret, era la península del Felipet, convertida en illa arrel de la construcció del canal de Sant Jordi.

Van atracar uns 14.000 vaixells.

Per saber més:

Article “El Lazareto de Mahón”, de Lorena Ocaña Quevedo

Video sobre el Llatzaret amb molta informació que val la pena veure (de Blau-marí)

Web de Buenaventura, articles molt complets sobre el Llatzaret.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s