De peus a terra

Sí, tornem a parlar de la geologia de l’illa, i es que no és per menys.

Conèixer  la geologia ens permet, també, conèixer diferents indrets de l’illa, entendre els diferents paisatges, hàbitats … així que avui, amb aquesta entrada us invitem a veure Menorca des d’un altre punt de vista: des del terra.

Ja hem dit i ja sabeu, que l’illa està diferenciada en dos grans parts, per resumir-ho de forma molt breu. Més o menys aquestes dues parts geològiques diferents concorden amb la part nord i la part sud de l’illa, sent la més antiga, la primera, on els afloraments més antics tenen uns 400 milions d’anys. En aquesta part, també anomenada de Tramuntana, trobem tota una barreja de rocams que pertanyen a diferents eres geològiques: paleozoic, triàsic, juràssic i cretaci. La part sud, en canvi, pertany al període geològic miocè, molt més “jove”, amb només 23 milions d’anys.

Dit això, us deixem amb imatges d’aquesta fantàstica diversitat que us invitem a descobrir “de peus a terra”.

Conglomerats del Miocé (Cala Morell), un motiu més per visitar aquest indret que ofereix molts altres atractius: platges, coves, paisatge…
Cala Barril (Roques subvolcàniques). S’ha d’anar caminant en el que és un agradable recorregut. (De Binimel·là a Pregonda)
Es Murtar (Roca negra). No us limiteu a veure l’indret petitó de cases d’estiueig, sinò que aneu, camineu i descobriu els seus voltants.
Voltants Platja Tamarells. Gaudiu d’un tram magnífic del camí de cavalls, des de Es Grau fins a aquesta platja, on també trobem la torre de la Rambla. Totes les roques són un espectacle, quasi, un mosaic natural.
Formacions erosionades, conegudes com “nius d’abella”, les podeu veure a molts indrets, aquest ipus d’erosió s’origina pel vent i, també, per la sal marina, en alguns tipus de roca.
Roca Vermella, característica de la part nord (Binimel·là-Pregonda)
Diferents tipus de rocam: llossella(negra) amb sediments mesclats al àrea de Favàritx

No us perdeu anar als llocs de sempre però mirant una mica més enllà, trobareu molt més que platges o llocs turístics, només caminant una mica sereu testimoni de la fantàstica geologia, i també, de la flora i fauna de cadascun dels llocs; descobriu-lo.

 

Per saber més:

Web Geologia de Menorca (força interessant, amb rutes, itineraris, fotografies…)

Mapa geològic de Menorca (pàgina de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya)

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s