Safrà, sivines, còdols, socarrells…

Podríem descriure així el lloc d’en Pou d’en Caldes, on arribem després de fer un bocinet del camí de cavalls, entre Favàritx i Mongofra, un paisatge on hi trobarem còdols (pedres), socarrells, sivines, safrà, cabres, pous, pissarres, xipell, tamarells…

La primera part del camí des de Favàritx no es gaire dificultosa; al poc de caminar ens trobem damunt d’un petit promontori (restes d’afloraments molt erosionats) on hi ha una edificació en ruïnes i des de on gaudim d’unes boniques panoràmiques.

p1370627poudencaldes
Panoràmica del Pou den Caldes

A partir d’aquí, el camí fa una baixada molt pronunciada fins arribar a la part planera al costat de la platja, i on podem veure alguns blocs i roques caigudes per l’erosió. En arribar veurem una construcció molt ben conservada, i molt a prop, el pou que dóna nom a aquest lloc “el pou d’en Caldes”, mostra dels pous fets de marés de on es treia aigua amb una curriola, corda i poal, i que trobem pels nostres camps.

p1370666poudencaldes
El pou, amb abeurador pels animals

Mirant cap a la platja, el camí de cavalls queda a la nostra esquena, però val la pena allunyar-se uns pocs metres per veure la platja, els còdols, el color blau ressaltant entre les parets fosques (de pissarra/llossella) que envolten la cala. Un racó tranquil, per aturar-se.

p1370657poudencaldes
Cala d’en Pou d’en Caldes

Fins a la platja arriba un petit torrent on a les seves voreres neixen una fila de tamarells. Si seguim el camí uns metres més, trobarem unes comunitats importants de socarrells, la planta endèmica que està molt adaptada al vent i a la sal, i que sovint sembla un coixinet d’espines, com moltes persones el descriuen. Existeixen molts tipus diferents de socarrells, però veure aquesta planta “aferrada” al terra es tot un espectacle, almenys, així ens ho sembla a nosaltres.

p1370680poudencaldes
Vista de la cala. En primer pla veiem una comunitat de socarrells. A la dreta podem veure alguns dels blocs de roca caiguts per l’erosió.

A la part més inhòspita del camí i on més bufa el vent, trobareu (al mes d’octubre) les boniques flors del safrà bord, que ara mostren les flors sense cap fulla i que semblen brollar per entre les pedres, escampant taques roses pel terreny. S’ha de fotografiar aquesta bonica i delicada flor de prop.

p1370689safrabordpcaldes

El camí continua i passa per ses Salines de Mongofra, per arribar a Addaia. Si teniu temps, ganes i forces, no us podeu perdre les salines, un reducte de natura i d’observació d’aus, del tot, imperdible.

Nota aclaratòria:

Aquest bloc només té la intenció de donar a conèixer tots els al·licients que ofereix Menorca, especialment, pel que fa a la seva natura, geologia, fauna, flora i patrimoni. Des d’aquestes línies volem que es conegui tota la riquesa de l’illa, però des d’una vessant responsable. Per tant, volem que es coneguin els camins que estàn consolidats, es a dir, aquells que estàn senyalitzats o que són camins que ja es coneixen i per on passa la gent, però rebutjem totalment el turisme intrusiu que surt d’aquests camins provocant l’erosió del terreny, molesties a la fauna, problemes a la flora, o que oblida les seves deixalles pels camins o entre les herbes i matolls. Conèixer Menorca no és anar on no ha anat ningú altre, per que fer això provoca que s’invadeixin espais on existeix una flora protegida o singular, o on crien alguns animals, o on aniden algunes aus, i per tant, entrem en conflicte amb valors molt fràgils. Siguem responsables. Menorca té prous racons per gaudir d’ells sense haver d’envair aquests espais.