Un sepulcre de 3.600 anys

En la definició d’un hipogeu trobem: “sepulcre subterrani o excavat en la roca, característic de civilitzacions antigues…”, i antiga és la nostra civilització talaiòtica i encara més, la que li precedeix, la pre-talaiòtica.

La població local, però, no solien enterrar a la seva població en hipogeus, sinó que utilitzaven sepulcres de triple parament o el que també es coneix com a proto-navetes, però a l’illa trobem alguns hipogeus d’aquest tipus que segurament van construir persones que van arribar de fora, cap el 1600aC, tot i que uns i altres van arribar a compartir rituals funeraris.

P1310417HipogeuTorreRam
Detall de l’entrada

Aquest hipogeu es creu que podia haver estat en ús entre el 1600 i el 1400 aC, o sigui, en la època pre-talaiòtica. Correspon al tipus subterrani, amb un corredor cobert amb blocs de pedra i un petit portal que era l’entrada a la cambra funerària.

Aquests monuments van ser fortament espoliats i per aquest motiu, ha estat difícil d’aprofundir en les seves característiques, els seus rituals, etc.

—————————————————————————————————

És de cambra rectangular allargada, a la qual s’accedeix per un corredor lleugerament escalonat. A l’interior es conserva un banc corregut al voltant de tot el perímetre de la cambra. L’hipogeu conserva part de la galeria de pedres que cobriria, a manera de túmul, part del corredor i l’entrada de la tomba, formada per blocs d’aparell ciclopi.

A la paret interior hi ha uns gravats que representen, de manera esquemàtica, tres naus de vela i altres figures sense identificar. Aquestes naus s’han identificat com a artefactes nàutics de l’edat del bronze.

El corredor té una llargària de 2,60 m. La cambra fa 8,80 m de llarg, 2,50 m d’ample i 1,95 m d’alt.

(1) de la web Menorca Talaiòtica

—————————————————————————————————-

P1310399HipogeuTorreRam
Detall de l’interior on es pot veure un “banc” que recorre tota la cambra funerària

No podem afegir gaire cosa més, a excepció de que es troba just enmig d’una urbanització, envoltat de cases d’estiueig en una parcel·la que s’ha reservat exclusivament per poder preservar i veure aquest monument megalític.

Com molts altres monuments, aquest també es va utilitzat amb el pas del temps per altres usos, en aquest cas, se sap que es va fer servir per guardar el bestiar, i per aquesta raó, es va eixamplar la seva entrada.

Voleu saber més?

Menorca Talaiótica (pàgina oficial)

El món funerari de la Menorca naviforme i talaiòtica, de Rosa Gorrias Camps