Ca’n Oliver

Els carrers d’Anunciavay, Sant Roc e Isabel II i alguns altres dels voltants, van ser els preferits pels grans mercaders per construir les seves cases benestants.

P1260871Can Oliver
Sales espaioses entre l’encant de l’edifici

En algunes d’elles, com la Casa Oliver “Ca’n Oliver”, es feien construir torres-miradors a imitació de la que hi havia a l’illa del Rei, per poder albirá l’arribada de vaixells al port.

Ca’n Oliver es va construir entre el 1803 i el 1805, juts després de la dominació britànica a l’illa. El seu propietari, el Sr. Oliver, va ser també un comerciant que va abarcar multitud de diferents negocis, com la importació de blat o els productes que venien del Brasil. També va ser qui proveïa l’Hospital de l’illa.

P1260903Can Oliver
Decoració en el sostre de l’escala principal

Va fer decorar la seva casa per dos italians, el pintor Giuseppe Patania i el decorador Stefano Cotardi, sobre els que es diu que van cobrar una quantitat de diners important amb la condició de que no tornessin a treballar en tota Menorca, gaudint així d’uns decorats únics.

2015-03-21Can Oliver
Detall decoratiu. Sovint els detalls de la decoració tenien a veure amb el tipus d’estada principal.

Durant molts d’anys la casa va romandra tancada. L’any 2005 l’edifici va ser adquirit per l’Ajuntament de Maó; el 2008 es va convocar un concurs d’idees i el 2010 es van licitar les obres. Fa poc s’ha recuperat aquest fantàstic espai que a més, s’ha convertit en el Centre d’art i Història Hernàndez Sanz, i que des del passat mes de març del 2015, podem visitar gaudint tant de la singular edificació com de les obres d’art i altres col·leccions interessants que ens ofereix. Es converteix, per tant, en una visita del tot obligada.

P1260867Can Oliver
Detall d’algunes obres de Francesc Hernàndez Mora

Gran part dels fons patrimonial de la casa són fruit de la recopilació d’obres, mobles, arts decoratives i bibliografia que el Sr. Francesc Hernàndez Sanz va adquirir al llarg de la seva vida i que més tard va ampliar el seu fill Joan Hernàndez Mora. A aquest patrimoni, es va afegir la donació de l’obra pictòrica del també fill de Hernández Sanz, Francesc Hernàndez Mora.

Tot això és important dir-ho per que ens dóna una idea de la inquietud cultural d’aquesta família.

Personalment, m’han sorprés la col·lecció de cartografia de l’illa, a la que cal parar atenció, i les obres de Francesc Hernàndez Mora, molt diferents de la resta.

2015-03-21 v2
Pati de la casa, que va ser declarada Bé d’Interès Cultural, (BIC), l’any 2013.

I pel que fa a la casa, tot és contemplatiu, començant per l’escala d’estil imperial de doble tram i barana calada (considerada única a Menorca),  i continuant per cadascuna de les pintures al fresc de les seves parets i dels sostres de les estances més importants. L’estil de la casa correspon a l’esquema neoclàssic que es va utilitzar molt a l’illa durant el segle XIX. La planta baixa es destinava als serveis i la planta noble era la utilitzada com habitatge del propietari.

P1260875Can Oliver
Detall de l’escala on es veu el doble tram i la seva barana calada

Resumint, aquí teniu una resenya molt breu de tot el que podeu trobar i descobrir a Ca’n Oliver, ara anomenat Centre d’art i d’història Hernàndez Sanz. Aprofiteu-ho!.

 

Per saber més:

facebook del Centre d’art i Història Hernàndez Sanz

Pàgina declaració BIC.