Àtalitx

Podria ser el nom d’una llegenda. Àtalitx, però, és el nom antic d’una zona de l’illa, a la part oest del final de l’arenal de Son Bou.

Sobre un petit turó que s’enfila sobre el mar, es va construir l’any 1805 una de les torres defensives costaneras que protegien i vigilaven les aigües de Menorca.

P1300343TorreSonBou
Restes del blocau que es va construir on va existir la torre

Aquesta torre, coneguda pel nom d’Atalis, i també, de Son Bou, es una de les poques que han desaperagut totalment del nostre paisatge, només tres anys després de la seva construcció, i a mans del lord anglès, Cochrane, corsari al servei del seu pais i que va navegar per les aigües de les costes Balears als principis del segle XIX. La fragata que va derruir aquesta torre va ser la “Imperieuse”.

Avui dia, al turò només podem veure restes de construccions militars, principalment, de la guerra civil espanyola, que sembla van aprofitar les parts soterrades de la torre, com la cisterna i part de la seva planta baixa.

P1300353CanteraSonBouAtalis
Emprentes de l’extracció de la pedra a la costa propera al turó

Als voltants del turó, han quedat les emprentes de l’extracció de la pedra per contruir la torre d’Atalis; un paisatge quan almenys, curiós, dibuixat sobre la roca costanera.

P1300254Son Bou
El camí a Atalis, per la costa de les platges de Son Bou

Arribar a Atalis per la platja de Son Bou, o bé, voltejant el Camí de Cavalls, són experiències imperdibles per a la descoberta de paisatges, de la flora, i també de la fauna, que es va fent més i més interessant, al apropar-nos al Prat de Son Bou. Tot caminant podem anar diferenciant la vegetació dunar de darrera la platja, de la vegetació humida del prat. El paisatge va cambiant, i amb ell, el tipus de plantes que podem anar veient.

P1300377Son Boter
Terres baixes del barranc de Son Boter on ens podem confondre amb la natura i observar-la (sempre amb respecte)

Com ja vam dir a l’entrada de Son Bou, aquestes terres humides van ser utilitzades per plantar arròs durant la dècada dels anys 40 del segle passat. Per poder treura l’aigua sobrant del Prat, es van construir uns canals de desguàs cap al mar, sent un dels més coneguts, el de la Mina.

P1300347Torrent Son Boter
Canal conegut com la Mina

Al fil de la història de la torre desaperaguda d’Atalis, podem descobrir paisatges naturals interessants, tant si agafem la línia de la platja, com si fem la volta al Prat pel Camí de Cavalls, on tindrem l’oportunitat de gaudir de les terres baixes del Barranc de Son Boter, sovint inundades, de la fantàstica verdor que ens ofereix i de les bucòliques estampes de les que us deixo algunes instantànies. De fet, podria haver estat observant tot això hores i hores. El camp de Menorca, és únic, i Son Bou fora de temporada, també.

P1300240Anecs SonBou
Ànecs al Prat de Son Bou
P1300358Atalis Punta Redona
Al fons, la Punta Redona, on es va construir la Torre
P1300384Son Boter
Part baixa del Barranc de Son Boter, que té més de 10 Km de llargària

Anar a la Punta Redona, on es va construir la torre d’Atalis, ha estat una excursió força interessant. Fins aviat!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s