Menorca té una gran varietat d’illots que la voltegen. Segons l’OBSAM, es poden comptar un centenar. La majoria els trobem a la meitat nord de l’illa. El illot/illa més gran és el de l’illa den Colom, amb més de 582.000m2, i el més petit, l’illa den Porros, (Fornells) amb només 955m2, tot això sense tenir en compte els esculls, de tamanys molt més petit.
Molts illots, i sobretot, els més petits, tenen molt poca o cap vegetació, pero els més grans tenen comunitats vegetals i animals que viuen de forma permanent. Tots ells, (plantes i animals) estan molt adaptats a les condicions de vent i salinitat, com el fonoll marí o les coques marines. Aquests indrets també són llocs de nidificació d’una gran diversitat d’aus, com els falcons, els xòrics, les baldritges… i no oblidem alguns endemismes únics, dels que destaquem les sargantanes, ja que només a Menorca existeixen vuit subespècies úniques repartides en 16 dels illots. Les illes són ecosistemes en miniatura.
Altres factos que influeixen per que un illot tingui o no vegetació és el vent, la força de l’erosió marina, i com no, l’assentament humà i les seves activitats.
A més dels illots, també trobem pels voltants de les nostres costes un gran nombre d’esculls, que són roques a flor d’aigua. La diferència entre illa i illot bé donada per la comparació entre illes. Així la més gran i propera es sol anomenar illa i les que té al costat, més petites, illots.
Per afegir curiositats, direm que l’illot de més edat geològica és el de l’illa dels Porros, a Sanitja; la de major alçada, són les Illes Bledes, amb més de 60m; i la més oriental (de toda Espanya) és l’illa del Llatzaret.
Algunes illes, com la de l’Aire, han servit per situar fars; altres van tenir diferents utilitats, com el cas de l’illa d’en Colom (no confondre amb illa dels Coloms), que va ser punt d’explotacio agrícola i ramadera, tot i que no gaire productiva i, on també es va explotar una mina de coure.

Altres illes són enclaus de diferents edificacions, com és el cas de l’illa del Rei, al port de Maó, on es va construir l’hospital militar anglès, l’illa del Rei, a més, té uns destacats valors ambientals, i està declarada com a Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI).