Illots

Menorca té una gran varietat d’illots que la voltegen. Segons l’OBSAM, es poden comptar un centenar. La majoria els trobem a la meitat nord de l’illa. El illot/illa més gran és el de l’illa den Colom, amb més de 582.000m2, i el més petit, l’illa den Porros, (Fornells) amb només 955m2, tot això sense tenir en compte els esculls.

P1020368 Binigaus

Escull de Binicodrell

Molts illots, i sobretot, els més petits, tenen molt poca o cap vegetació, pero els més grans tenen comunitats vegetals i animals que viuen de forma permanent. Tots ells, (plantes i animals) estan molt adaptats a les condicions de vent i salinitat, com el fonoll marí o les coques marines. Aquests indrets també són llocs de nidificació d’una gran diversitat d’aus, com els falcons, els xòrics, les baldritges, … i no oblidem alguns endemismes únics, dels que destaquem les sargantanes, ja que només a Menorca existeixen vuit subespècies úniques repartides en 16 dels illots. Les illes són ecosistemes en miniatura.

sargantana ajmigjorngran.org

Sargantana (imatge de http://www.ajmigjorngran.org)

L’estudi de la interacció d’aquestes sargantanes amb les plantes dels illots ha donat peu a diversos estudis, entre els que destaca el fet per D. Attemborough per a la BBC.

P1170673Pregonda

Esculls a Pregonda

Altres factos que influeixen per que un illot tingui o no vegetació és el vent, la força de l’erosió marina, i com no, l’assentament humà i les seves activitats.

P1020554 blog Cavalleria

Al fons, illa de Sanitja (o illot des Porros) aprop de Cavalleria

A més dels illots, també trobem pels voltants de les nostres costes un gran nombre d’esculls, que són roques a flor d’aigua. La diferència entre illa i illot bé donada per la comparació entre illes. Així la més gran i propera es sol anomenar illa i les que té al costat, més petites, illots.

P1170240Illa den Colom

A la dreta de la imatge, l’illa d’en Colom

Per afegir curiositats, direm que l’illot de més edat geològica és el de l’illa dels Porros, a Sanitja; la de major alçada, són les Illes Bledes, amb més de 60m; i la més oriental (de toda Espanya) és l’illa del Llatzaret.

P1020931Lazareto

Illa del Llatzaret, al port de Maó

Algunes illes, com la de l’Aire, han servit per situar fars; altres van tenir diferents utilitats, com el cas de l’illa d’en Colom (no confondre amb illa dels Coloms), que va ser punt d’explotacio agrícola i  ramadera, tot i que no gaire productiva i, on també es va explotar una mina de coure; altres, son enclaus per diferents tipus d’edificacions, com es el cas de l’illa del Rei, al port de Maó, on es va construir l’hospital militar anglès, l’illa del Rei, a més, té uns destacats valors ambientals, i està declarada com a Àrea Natual d’Especial Interès (ANEI).

Un dels dos embarcadors de l'illa.

Illa del Rei, al port de Maó.

I per acabar:

Molts pensem que els illots de Menorca haurien de ser considerats com a parcs naturals per preservar-los.

Per saber més:

Pàgina sobre l’illa d’en Colom

Video sobre l’evolució de les sargantes als illots (edu3.cat)

Llibre Sargantes Illes Balears (CAIB)

Principals fonts consultades:

  • Enciclopèdia de Menorca, Pàgina comunitat autónoma (caib.es), Pàgina del GOB, Web Institut Geogràfic Nacional (ign.es), menorca.es, Obsam.
Anuncis