Al voltant d’una torre defensiva

Sé que el títol de l’entrada no és gens original, per que, pel nostre delit, tenim molts exemples de torres defensives on el paisatge es magnífic; amb mar, natura i un munt d’història al seu voltant.

P1270722Tore Castellar
Detall del fossat de la torre, amb 6m d’amplada i detall del passadís subterrani que travessa el fossat per entrar a la torre

La torre des Castellar (també anomenada torre de Sa Caleta i torre de Santandria) és un d’aquest exemples que m’ha cridat l’atenció per estar situada en un voltant de boniques cales urbanitzades, on el mar es fon amb la rocosa costa grisa. Aquest mes de juny, encara es possible descobrir petits racons on quasi pots estar sol amb els peus a l’aigua; són els petits luxes de la nostra Menorca.

Santandria-Gorries
Voltants “de luxe”
P1270736Caleta Gorries
Vistes de la caleta d’en Gorries, des de la torre

El camí de cavalls passa quasi per davant de la molt peculiar torre defensiva, en un indret on el camí es va fonent amb les pedres d’aquest racó de la costa de Ciutadella, de colors grisosos que contrasten, i molt, amb el color blau “encés” de l’aigua.

Aquesta torre és una de les més singulars de totes les construïdes a l’illa pels anglesos durant el segle XVIII. Té com a trets diferenciats el seu fossat, que la rodeixa totalment; l’entrada que es fa mitjançant una caponera que passa per sota del fossat; unes espitlleres múltiples, que permitien un grau més ampli per disparar, etc. etc.

P1270746Torre Castellar
Vista de la torre des de la cala, amb un talús de pedra que la protegeix.

Aquesta torre, també a diferència de totes les altres, queda “enfonsada” a la vista, per que es va fer posant en pràctica nous elements i noves maneres de defensa, així, la pròpia torre, quedava també resguardada de possibles atacs, ja que només sobresortia l’estrictament necessari. Si voleu saber més sobre la torre, pitjeu aquí.

I sí, com ja es costum en les nostres entrades, també aquí trobem natura, damunt mateix de la roca grisa i que sembla sense vida, la trobem; trobem vida vegetal, i també alguns insectes, així que, de nou trobem molt més del que ens solem fixar quan visitem el lloc.

P1270761Limonium flora

Descobriu els racons i gaudiu, però amb seny i respecte pel medi.

Fins un altre!

Per saber més:

Sobre la torre de defensa des Castellar (pitjeu aquí)

Sobre la platja de Santandria i voltants (pitjeu aquí) article de l’OBSAM

Leer este artículo en castellano con google translate

Read this article in English with google translate

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s