Cala Morell

La cala és un petit port natural o petita badia que queda resguardada pel cap de Llevant, per una banda i la punta de l’elefant per l’altre.

P1260824Cala Morell

Cala Morell, la platja al fons i en primer pla la Punta de l’elefant

Cala Morell és molt coneguda per la seva immensa necròpolis de les èpoques talaiòtica i pre-talaiòtica, formada per 17 coves de diferents tipus. Aquesta diversitat podria haver estat per aspectes pràctis, geològics, físics, socials i, fins i tot, funcionals.

P1260696web

Necròpolis de Cala Morell

Per damunt del penyasegat que tanca la Cala, (Cap de Llevant) s’hi troben les restes del que va ser un assentament de l’època pre-talaiòtica (2500-1500 aC).

Les coves van ser emprades pràcticament sempre, si bé, amb diferents usos, i ja en èpoques molt més modernes, es van utilitzar com a refugis de pescadors i contrabandistes, estables pel bestiar, etc.

P1260756CalaMorell cova2

La cova num.2 que té una pilastra que recorda a una taula

Aquesta necròpolis (al igual que pasa amb la de Cales Coves), es troba en un barranc, per on passa el petit torrent de Morell, i que acaba a la resguardada i petita cala. Sembla ser que el fet de que les necròpolis es trobin en barrancs o llocs poc accesibles era per preservar al màxim els llocs funeraris.

P1260714CalaMorell Cova5

Aquí es pot veure l’abeurador que es va fer en èpoques posteriors pel bestiar i l’escletxa a la roca per conduir l’aigua

La cala també té un petit port, platja, plataformes pel bany, … i tot això envoltat d’uns trets geològics molt singulars, que val la pena conèixer.

P1260805Cala Morell conglomerats

Detall d’un dels grups de conglomerats

En aquest punt en concret es pot veure fàcilment el trenc de la falla tectònica que divideix l’illa en dues parts diferenciades ja comentades en altres entrades (la de tramuntana i la des migjorn), i per tant aquí, es distingueix a cop d’ull els diferents materials que les formen. Per una banda a la part oest, trobem les formacions de conglomerats, amb grans còdols (pedres) de gres que majoritàriament de color vermellós i que queden lligats per una matriu sorrenca que la fa molt sensible a les erosions. D’altra banda (a l’est) trobem la part més antiga, amb colors grisossos, i que són les dolomies del Juràsic.

P1260763Cala Morell

Aqui es pot veure com a la part esquerra els terrenys son més vermellosos (conglomerats) i els de la part dreta són de color gris (dolomies)

Així doncs, aqui teniu un lloc força interessant: platja, port, necròpolis i paisatge geològic.

Ver artículo en castellano con google translate

Read this article in English with google translate

Anuncis