Es Murtar, entre roca negra

Hi ha una Menorca anomenada “Menorca fosca”. Aquest adjectiu fa referència al tipus de sòl que trobem per gran part del nord de l’illa, i que es correspon amb els sols de formació més antiga, que daten del paleozoic, o sigui, en un període situat entre 600 i 230 milions d’anys enrere.

P1240202Es Murtar
Voltants des Murtar, amb molts esculls.

La Menorca fosca es caracteritza també pel color que tenen els diferents materials que conformen l’illa; en una gran part podem veure roques negres o gris fosc, i en aquesta àrea des Murtar en tenim un exemple molt visible.

Així doncs, les roques “fosques” que veiem al voltant de la cala no son un error fotogràfic (com va dir un visitant al penjar una foto a la xarxa), sinó una constatació del tipus de materials, en gran part, pissarres (aquí llosella) que alternen amb gresos i conglomerats.

P1240244Es Murtar
A peu de platja es poden veure diferents construccions per guardar la barca

El petit nucli d’estiueig “tradicional” des Murtar queda encaixat entre diferents esculls, la roca negra i dunes fòssils. És un nucli petit que fins fa poc, estava ple de petites embarcacions sobre la platja de còdols (pedres), i que ara es van fer retirar, quedant com evidència les rampes de fusta sobre la platja.

P1240222EsMurtar
Rampes per a les embarcacions -anotació- actualment han estat retirades (2016)

El nom des Murtar es creu que ve de les moltes plantes de Murtar que es donen en aquest paratge (Myrtus), que té unes boniques flors blanques que floreixen entre els mesos de maig i juliol. Tota aquesta àrea des Murtar forma part de la xarxa europea d’espais protegits Natura 2000 ja que alberga un patrimoni natural excepcional que acull alguns endemismes i espècies molt amenaçades com el apium bermejoi  o la vicia bifoliolata que només es troben en aquest indret de Menorca i per tant, són úniques en tot el món.

myrtus foto de herbarivirtualuib_es
Myrtus (Murtar) foto http://www.herbarivirtual.uib.es

Aquesta àrea, malgrat tot, ha estat molt amenaçada per nombrosos vials de circulació que van permetre el pas incontrolat de vehicles tot terreny que van posar en seriós perill la pervivència de les plantes esmentades. Avui dia es lluita per controlar millor tots aquest vials i regenerar aquesta àrea florística.

P1240242Es Murtar
Imatge des de la cala

A veure si finalment, aprenem.

Cuidar l’illa es cosa de tots, visitants inclosos. Fins un altre!

Per saber més:

Pla de conservació i gestió de la Vicia Biofoliolata, Univ.Politècnica de Madrid

Bibliografía:

El naixement d’una illa: Menorca, de J.Rosell, C. Llompart  (llibre sobre geologia de l’illa)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s