Hi ha una Menorca anomenada “Menorca fosca”. Aquest adjectiu fa referència al tipus de sòl que trobem per gran part del nord de l’illa, i que es correspon amb els sols de formació més antiga, que daten del paleozoic, o sigui, en un període situat entre 600 i 230 milions d’anys enrere.

La Menorca fosca es caracteritza també pel color que tenen els diferents materials que conformen l’illa; en una gran part podem veure roques negres o gris fosc, i en aquesta àrea des Murtar en tenim un exemple molt visible.
Així doncs, les roques “fosques” que veiem al voltant de la cala no son un error fotogràfic (com va dir un visitant al penjar una foto a la xarxa), sinó una constatació del tipus de materials, en gran part, pissarres (aquí llosella) que alternen amb gresos i conglomerats.

El petit nucli d’estiueig “tradicional” des Murtar queda encaixat entre diferents esculls, la roca negra i dunes fòssils. És un nucli petit que fins fa poc, estava ple de petites embarcacions sobre la platja de còdols (pedres), i que ara es van fer retirar, quedant com evidència les rampes de fusta sobre la platja.

El nom des Murtar es creu que ve de les moltes plantes de Murtar que es donen en aquest paratge (Myrtus), que té unes boniques flors blanques que floreixen entre els mesos de maig i juliol. Tota aquesta àrea des Murtar forma part de la xarxa europea d’espais protegits Natura 2000 ja que alberga un patrimoni natural excepcional que acull alguns endemismes i espècies molt amenaçades com el apium bermejoi o la vicia bifoliolata que només es troben en aquest indret de Menorca i per tant, són úniques en tot el món.

Aquesta àrea, malgrat tot, ha estat molt amenaçada per nombrosos vials de circulació que van permetre el pas incontrolat de vehicles tot terreny que van posar en seriós perill la pervivència de les plantes esmentades. Avui dia es lluita per controlar millor tots aquest vials i regenerar aquesta àrea florística.

A veure si finalment, aprenem.
Cuidar l’illa es cosa de tots, visitants inclosos. Fins un altre!
Per saber més:
Pla de conservació i gestió de la Vicia Biofoliolata, Univ.Politècnica de Madrid
Bibliografía:
El naixement d’una illa: Menorca, de J.Rosell, C. Llompart (llibre sobre geologia de l’illa)