Avarques

Podríem dir que l’avarca, la nostra sabata per excel·lència, forma part del nostra paisatge; del paisatge humà illenc.

Aquesta sabata d’orígens humils es coneguda, avui dia, a molts països del món, alguns tan llunyans com els Estats Units, Canadà o el Japó.

antiga avarca imatge pag centre artesanal de menorca
Dibuix que va fer l’arxiduc Lluís Salvador en el seu llibre, i en el que deia que l’avarca era una sabata lletja i incòmode … (segle XIX).

L’avarca va ser una sabata que es van enginyar els pagesos de l’illa per poder caminar per les terres de conreu.

Amb un inici les avarques es feien amb les teles dels sacs, ja que era una tela fresca i transpirable, i només s’utilitzava en el món rural. Més tard es va aprofitar la pell dels animals.

Durant molt de temps, les avarques van ser el calçat de la gent humil i sinònim de pobresa.

P1210903avarca

Cap a l’any 1955, l’avarca passa del camp i la gent humil al carrer. Sembla ser que això va succeïr arrel d’una comanda que va fer un senyor d’un lloc pels seus convidats, a un sabater de Mercadal.

Des de les hores, l’avarca coneix molts canvis, com l’afegit de neumàtic rebutjable a la sola, o les intencions de patentar el model des d’altres llocs, com Saragossa o Mallorca, etc. Tot plegat va fer despertar als artesans de l’illa per defensar aquest tipus de calçat. L’any 2010 es va aprovar un distintiu de qualitat per totes les avarques fetes a l’illa amb un intent de diferenciar l’autèntica avarca de les imitacions que surten arreu del món.

 IMGP4961

Etimològicament l’avarca, podria derivar de la forma pre-romana “abarka”, i de la que podem trobar paraules molt similars pel sud de França, el pais Vasc i altres indrets.

Es creu que l’avarca podria tenir els seus primigenis orígens en un tipus de calçat que haurien introduït a l’illa els conqueridos catalans cap el segle XIII.

P1220729abarcas
Les avarques es van adaptant al peu i caminar de cadascú, tornat-se una “segona pell”. Perfecte per la sorra de les nostres platges i pel camp.

L’any 2013 es van fer a Menorca uns 382.000 parells d’avarques, facturant uns 76 milions d’euros.

Videos:

Entrevista a la fira de Milan

Resum breu de cóm es fabrica una avarca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s