Des Grau a Sa Torreta

Com sempre dic, existeixen moltes “Menorcas” diferents  i mil i un camins per anar descobrint la seva diversitat de paisatges, de cales, de dunes, de bosc, de barrancs, de camp, de prats humits, d’ombres, …

El petit recorregut del Camí de Cavalls que va des de la platja des Grau a Sa Torreta és un altre d’aquests petits conglomerats de paisatges on descobrir, a més de platges, altres petits tresors de natura i de patrimoni.

 

P1170440Es Grau
Platja des Grau, inici del recorregut

Al inici del recorregut trobem la platja des Grau, que hem de vorejar. Les seves aigües poc profundes, són les delícies dels més petits. Un cop sortejada la platja i la petita pujada de la banda esquerra, ja tenim una bonica panoràmica del que serà el nostre recorregut: paisatge de costa amb una torre defensiva damunt un turó que penetra dins la mar. Si ens fixem, al fons també podem veure el far de Favàritx.

P1170466Cami Cavalls tram2
Panoràmica amb la torre defensiva al fons
P1170489Cami de Tamarells
Aquest tram del camí de cavalls passa pel costat de les dunes dels Tamarells, espai protegit

El camí té algunes pujades i baixades; trobem algunes petites cales de còdols, i després, costa amunt, rodegem la zona protegida de les dunes de les platges dels Tamarells. A partir d’aquí trobem una mica d’ombra, però tot seguit, el camí ja transcorre sense cap tipus de protecció ombrívola. Tot i així, per darrera de les platges dels Tamarells es forma una àrea humida força interessant. Per darrera d’aquesta àrea arribem a les boniques platges dels Tamarells, des de on ja divisem la torre costanera defensiva del 1800.

P1170566Prat Tamarells
Darrera les platges es forma una petita zona humida

Les platges des Tamarells (també conegudes com de Sa Torreta) estan situades davant de l’illa d’en Colom. Són platges verges i només es pot accedir pel camí de cavalls o amb embarcació. Als voltants de les platges també trobem unes petites cales de còdols (pedres).

P1170476voltants Tamarells

P1170484Platja Tamarells Sud
Platja Tamarells Sud

Ja que hem arribat fins aquí, val la pena contemplar la torre de defensa costanera, la Rambla, construïda el 1800 a la segona dominació anglesa a l’illa. La torre es privada i no es pot visitar; a més hem de tenir en compte la seva precària conservació que la fa un lloc perillós. Pels voltants podrem veure el tipus de roca del lloc i les curioses formes que les sedimentacions i la erosió han fet.

P1170538Voltants Tamarells

P1170540Torre de la Rambla
Torre de la Rambla, (1800), construïda amb els materials dels voltants.

Fora del bullici de la temporada d’estiu, aquest indret convidar a contemplar tranquil·lament tot el paisatge tan ple de solitud.

Seguint el camí de cavalls, arribarem a la cala de Sa Torreta, també coneguda com Cala Rambles. Tota aquesta part on ens trobem pertany al predi de Sa Torreta, on també hi ha un jaciment arqueològic, però que només es pot visitar si es demanen els permisos corresponents, ja que estan dins de terrenys privats.

P1170518Cala Sa Torreta
Panoràmica de la cala Sa Torreta des del camí de cavalls

A la foto podem veure a la dreta una caseta de vorera que es feia servir (i encara s’utilitza) per “romandre”.  Baix, a la cala, també podem veure una altre edificació per guardar l’embarcació. Tot plegat ens porta records d’altres temps.

P1170529Sa Torreta

En aquesta cala hi ha l’avantatge de que els barcos no es poden apropar per les roques que es troben als fons de la cala, així que gaudirem de més tranquil·litat; per contra, la platja sovint es troba amb posidònia per les corrents marines.

P1170522Sa Torreta
Posidònia a les voreres de Sa Torreta (mes de març)

Una nota curiosa sobre aquesta bonica cala natural i verge és que el bestiar (normalment vaques)encara l’utilitzen per dormir, pràctica que es solia dur a terme a més indrets de l’illa, però que s’ha anat perdent.

S’acaba la excursió i hem de tornar; quan ho feu, no està de més que us hi fixeu amb la fauna i flora, destacant d’aquesta última els socarrells, bruc, margalideta, joncs, lliri de platja, romaní, mata, savina,  …

floraTamarells

No oblideu que tot aquest recorregut forma part del parc de S’Albufera des Grau, i és un dels territoris més protegitsde l’illa, així que fem una crida de nou per recordar que no deixeu deixalles, que no arranqueu flors, que passeu pels camins consolidats, o sigui, aquells que veieu ja forçament marcats pel pas seguint les fites de fusta, etc.

Fins la propera!

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s