S’Hort Nou

És un indret que avui dia ha quedat relegat a on segon pla, principalment per que queda lluny de restaurants i comerços del port, sent un lloc quasi solitari, a excepció del dia de la festivitat de Sant Pere, que es fan diverses activitats lúdiques.

Al estar la ciutat de Maó situada damunt els penya-segats del port, les comunicacions entre el port i la ciutat es tenien que fer mitjançant costes. D’una de les costes antigues construïda el 1782 pel Comte Cifuentes, la costa de Ses Piques, parteix un camí que bordejant el barranc de na Clota, uneix es Pla des Monestir amb el Port.

P1190934Costa Ses Piques

Costa de Ses Piques

En el terreny que anava des de la Costa de Ses Piques a la més antiga costa de Ponent, el Comte Cifuentes va fer construir el 1785 un passeig enjardinat i ple d’albers “l’alameda” amb un intent d’apropar i recuperar el port pels ciutadans, i que tal com recullen diverses fotografies antigues, va ser molt concorregut. El passeig és conegut popularment com S’Hort Nou.

P1190956Hort Nou

Vista actual del passeig de S’Hort Nou (“la alameda”)

P1190946 Hort Nou

Tot i que avui no queda rastre, el passeig es va fer ajardinar amb flors  aprofitant les fonts i pous dels voltants.

Quasi al mig del passeig es va construir una petita edificació que era utilitzada per les autoritats durant les celebracions festives i on encara podem veure l’escut d’armes del Comte Cifuentes.

P1190942Hort Nou

Amb la intenció de dona vida al lloc, es van celebrar diversos actes lúdics i festius, destacant els del dia de Sant Pere, i el joc des “capellet”, que va començar el 1795 en aquest punt del port i que encara es celebra avui dia.

P1190959Nort Nou S Francesc

Vistes de Sant Francesc des de S’Hort Nou

I ja que estem a S’Hort Nou, no està de més fer el recorregut a peu per la costa de Ses Piques i arribar al pla des Monestir, amb la fabulosa església de Sant Francesc (que es pot visitar), el seu bonic claustre, avui seu del Museu de Menorca, i al carrer d’Isabel II, ple d’història i d’antigues cases senyorials, on també trobem, entre d’altres, la “casa des governador” (antiga seu del governador britànic i avui edifici de la governació),  el palau Alberti o la Rectoria de Santa María (també visitable i molt recomanable).

P1190915Cas General

Cas Governador (c/Isabel II)

P1190989Rectoria Sta Maria

Rectoria de Santa María (c/Isabel II)

Un antic i oblidat passeig que ens invita a conèixer Maó des d’una altra perspectiva, recorrent una de las parts més antigues i nobles de la ciutat.

Si vols veure més racons de Menorca, pitja aquí.

Ver artículo en castellano con google translate

Read this article in English with google translate

Anuncis