L’illa que no ho era

En el Port de Maó trobem , a més de vestigis històrics, obres d’enginyeria que sovint ens passen desapercebudes, com la del Canal de Sant Jordi, a l’illa del Llatzeret.

P1020929 blog
Entrada principal al recinte del Llatzeret, també coneguda com porta dels lleons
P1020930Lazareto
Un altre vista del Llatzeret, convertida en illa com a conseqüència de la construcció del canal

L’illa “del Lazareto” o Llatzeret, ( lloc del port on es van construir instal·lacions sanitàries per tractar principalment infermetats infeccioses), no era originàriament una illa, sinó una petita península situada a prop de la Mola.

P1020942Port Mao
Imatge punta des Felipet, amb el Llatzaret darrera a l’esquerra

El 18 de setembre de 1860, la reina d’Espanya, Isabel II, va visitar la Mola i va quedar impressionada al veure aquella enorme fortalesa que havia de defensar d’incursions el Port i ciutat de Maó, concedint ajuts i ma d’obra per tal d’incrementar el ritme de la feina a la fortalesa.

canal sant jordi2a
Detall del recorregut abans (taronge) i després (blau) de la construcció del canal

Al principi, el transport de materials i les comunicacions amb la Fortalesa es feien per mar, on les embarcacions arribaven donant la volta a la punta d’es Felipet, un indret molt castigat per les corrents del vent i que ja havia provocat diversos incidents. Per tal de millorar aquestes comunicacions, es va pensar en construir un canal per darrera de la península del Llatzeret, d’aquesta manera, convertint així la península en una illa.

Canal Sant Jordi de Buenaventura
foto aèrea del canal de Sant Jordi, cedida pel bloc: http://buenaventuramenorca.com
P1190796Canal Sant Jordi enmenorca.wordpress.com
Vista del canal des de Cala Teulera

El Canal es va dur a terme buidant tot el terreny, tant per damunt del nivell del mar com per a sota, ja que tenia que permetre el pas de les embarcacions. També es va explanar el camí que bordejava Cala Teulera i que arribava fins la porta de Socors de la Fortalesa.

El canal va ser inaugurat el 19 de maig de 1900.

El canal de Sant Jordi, també anomenat d’Alfons XIII, acaba en la bonic indret de Cala Teulera, poc freqüentat pels turistes i on encara es pot gaudir de la tranquil·litat. La carretera que arriba a la cala es tanca per les nits i te un horari per poder accedir.

P1190843Cala Teulera
Cala Teulera

De moment, l’illa del “Lazareto” durant aquest estiu, no es pot visitar, si bé s’està treballant amb la possibilitat de poder-ho fer. Sens dubte, un altre lloc históric ple d’interès, que es va construir l’any 1807 i del que parlarem en una altra entrada d’aquest bloc.

 

Per saber més sobre el Llatzeret:

 

 

Ver artículo en castellano con google translate

Read this article in English with google translate

 

Un pensament sobre “L’illa que no ho era

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s