S’altra banda

S’altra banda és el nom que rep el costat del port que “mira” a Maó, o sigui, és la vorera nord del port.

Aquí van proliferar moltes casetes de vorera, la majoria, de pescadors que hi tenien els seus vivers de llagostes, escopinyes i musclos.

P1160698Saltra Banda Port Mao
Cases fregant mar amb entrades per les barques

Les casetes de pescadors, per guardar els estris de pescar i les barques, gaudien d’una espècie de concessió. La gent del lloc guardava, cuidava i mantenia la seva caseta. Amb el temps, es van abandonar els vivers, queden avui dia molts pocs de musclos i escopinyes.

P1160687altra banda Port Mao
Imatge de S’Altra Banda, on conviuen casetes antigues amb construccions més noves

Conforme va decaure el marisqueig, les famílies que tenien les concessions les van aprofitar com a llocs d’estiueig. Així va anar creixent un entremat impossible de casetes de vorera dels pescadors i altres noves d’estieuig que “escalaven” muntanya amunt.

P1150169Saltra banda Port Mao
Casetes de S’Altra Banda

Aquestes casetes que fregan mar són una singularitat menorquina; avui dia, moltes resten abandonades, en gran part per culpa de noves normatives que estableixen que, un cop acabada la concessió, es derroquin aquestes casetes que formen part d’un patrimoni etnològic i d’un paisatge molt peculiar i molt nostre. Aquestes concessions van acabar ja fa temps, així que ara ens queda la lluita de conservar aquest indret tal i com és.

IMGP4245Saltra banda port Mao
Raconets idílics

A més de les petites i boniques cales, aquí també trobem retalls de la nostre història, com els cementeris de soldats (anglès i francés), la Golden Farm, la casa Venècia, la Base Naval, el Llatzeret o la Mola amb la seva impressionant fortalesa just a la bocana del port.

Casa Venecia (Port Maó)
La coneguda Casa Venecia
P1190718Saltra Banda
Caseta per a barques
P1190719Saltra banda
Altre racó d’aquest bonic indret del Port
P1190710Altra banda Port Mao
La ciutat des de la pau de s”altra banda

Crec que la peculiaritat del nostre port, té que quedar com és, formant part del paisatge, de la nostra història i de la forma de viure de molts menorquins.

Per saber més:

Veure video del programa Thalassa

 

Ver artículo en castellano con google translate

Read this article in English with google translate