L’altre “Cala’n Porter”

Descobrim un altre Cala’n Porter, el que té un prat humit, un barranc, un torrent, penyals, racons, …

P1180220C Porter blog_enmenorcawordpress

Cala’n Porter no és només una urbanització amb una bonica platja encaixada entre les altes parets del barranc que també té el mateix nom.

P1170810Calan Porter
Construccios que baixen fins el mar

Només a la platja ja descobrim aquests penyals fantàstics, el de l’esquerra totalment urbanitzat, quasi “apinyat” on trobem cases en qualsevol petit lloc que la natura permet, i també escales, racons entre els sortints rocosos, i bonics miradors panoràmics que ens permeten veure tota la platja i gran part del final del barranc; a la dreta trobem l’altre penyal de la cala, encara verge, ple de natura.

P1170815Calan Porter
Detall del penyal dret, encara verge

Darrera la línea de platja hi ha una petita àrea de dunes amb la seva vegetació (tot i que el lloc està molt degradat per la pressió humana, cosa difícil d’aturar); i just darrera d’aquesta petita àrea comença el petit prat humit que alberga moltes aus i plantes totalment diferents a les que trobem a la resta del paisatge.

P1180059Prat C Porter blog enmenorcawordpress.com

A la dreta de la platja, canalitzat, veurem el torrent de Cala’n Porter que desemboca cap al mar les aigües que ha anat recollint de Monte Toro, passant pels plans d’Alaior i el barranc del Rellotge.

P1180221C Porter blog_enmenorca wordpress
El torrent a la platja

El camí que el torrent ha anat obrint pas amb el temps ha format cavitats a la roca menorquina, i ha deixat en el llit del barranc unes terres molt fèrtils on encara avui, com ja fa centenars d’anys, es treballa l’horta i es cultiven arbres fruiters.

P1180153Barranc C Porter blog_enmenorcawordpress
Diferents horts es reparteixen per les terres fertils del barranc

El camí de cavalls ens endinsa en aquest bonic barranc i ens mostra la natura del lloc, la flora, la fauna, les formacions geològiques que s’han anat modelant, i també, l’arquitectura d’horta, cases que es van construir al voltant dels horts, tot i que ja des de molt antic els homes han poblat aquestes zones per la recera que els hi proporcionava; de tot això han donen fe la quantitat de restes arqueològiques trobades.

P1180104C Cavalls Tram16 blog_enmenorca
Camí de Cavalls, tram 16; imperdible
P1180102C Cavalls C Porter_enmenorca.wordpress
Com a tots els barrancs, a les seves parets podem trobar moltes coves

És un passeig per conèixer tot allò que el home ha anat aprofitant en el transcurs del temps i de tot allò que és la nostra illa, les roques, els barrancs, els penyals, les coves, la fauna, la flora, …. i el silenci que ens ofereixen aquests paratges inigualables que són els nostres barrancs.

P1180115Era C Porter blog_enmenorcawordpress
Tot passejant descobrirem una era, abeuradors,  …

Cala’n Porter amb la seva vessant més natural, amagada entre les moltes edificacions comercials i residencials de la urbanització establerta dalt d’un penyal i que es deixa “caure” fins la mateixa platja.

A tenir en compte:
N0 ens hem d’endinsar ni trepitjar la zona de dunes, ni tampoc al prat humit, on està prohibit donar de menjar als ànecs. Hem de caminar sempre pels camins consolidats, o sigui, aquells que trobem marcats per la seva erosió; així evitarem malbaratar més aquest medi tan fràgil. Hem d’evitar fer sorolls per no molestar a la fauna. Gaudim amb seny.

Ver artículo en castellano con google translate

Read this article in English with google translate

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s