Posidònia

Texte revisat el 17/07/2018

Ja vam fer una petita entrada (“playas y algas”) sobre aquesta fantàstica planta que molts consideren la JOIA DEL MEDITERRANI.

posidonia (web ajuntament es migjorn gran)
Posidònia (imatge web Ajuntament Es Migjorn Gran)

La posidònia és una planta marina que forma grans prats submergits que són tot un ecosistema molt representatiu de la Mediterrània, un oasi de biodiversitat i un hàbitat natural de moltes espècies, algunes d’elles singulars o en perill.

cartell posidonia

Posidonia (foto de Miquel Pontes)
Posidònia en el fons marí (foto cedida per Miquel Pontes)

La seva importància va mes enllà de la producció d’oxigen i de matèria orgànica, ja que fa en molts casos d’esculll barrera, ajudant a l’estabilització del fons marí, a la protecció de les platges, etc. Dins dels seus prats viuen i es reprodueixen moltes espècies de peixos, mol·luscs, crustacis, etc., proporcionant aliment i refugi.

Posidonia (Es Migjorn Gran)
Els prats de posidònia són font d’aliment i de refugi de moltes espècies
(foto web Ajuntament Es Migjorn Gran)

També és un hàbitat natural d’algunes espècies molt singulars, com la nacra, un mol·lusc bivalve que pot arribar a fer uns 80 cm de longitud, però també és l’hàbitat exclusiu, per exemple, d’una gambeta, la pontonia pinnoplax.

Atenció: la captura i/o recolecció de nacres, tan vives com mortes, està considerat un delicte penal amb penes de presó. És una espècie protegida i en perill d’extinció a tot el mediterrani on es creu que pot arribar a desaparèixer en breu. Si vols col·laborar en la conservació o recerca de nacres, mira aquesta web.

Prat Posidonia (foto de Miquel Pontes)
Prat de posidònia (foto cedida per Miquel Pontes)

Aquesta planta, que fa flors, només es desenvolupa en aigües ben oxigenades i sense contaminació, i es poden desenvolupar fins i tot a uns 50 metres de profunditat, sempre que les aigües siguin molt transparents, ja que necessita llum per poder viure.

És una planta perenne amb flor i arrels

A diferència de les algues que no tenen flors ni arrels, la posidònia és una planta amb flor, i per tant, també amb arrels. Floreix normalment entre final d l’estiu i  principis de la tardor.

Cal parlar aquí de l’acumulació de les fulles mortes de la posidònia, que s’arrepleguen a molts indrets de la costa, platges incloses, per acció dels corrents. Tot i que a molta gent li és desagradable veure aquesta acumulació de fulles que erròniament anomenen “algues”, la veritat és que serveix per esmorteir l’acció de les ones a les platges, fent que es conservi molt millor l’arena.

P1170443Posidonia
Exemple d’acumulació a les platges de les fulles mortes de la posidònia

Dins d’aquesta acumulació de posidònia a les platges o roques de la costa també hi ha vida, ja que petits mol·luscs i crustacis cerquen aliment entre les seves restes. Al mateix temps, aquests petits animals serveixen d’aliment a moltes aus.

Molt es va especular sobre l’origen d’aquestes pilotes de mar, però avui se sap que són les fibres que tenen les fulles de la posidònia, (molt resistents a la putrefacció), que sotmeses al vaivé de l’aigua va formant lentament aquesta forma de pilota.

bolas posidonia
Detall de les “pilotes de mar” que són fibres dels fulls de la posidònia; poden fer entre 3 i 6 cm

No del tot desconeguda

En el transcurs del temps, la posidònia va tenir diversos usos; un dels noms per que és coneguda és la de “alga dels vidriers”, per que les seves fulles seques es feien servir per embalar vidres per preservar-los de trencaments.  També es feia servir per embolicar el peix fresc en els mercats, o per omplir matalassos, (ja que té propietats insecticides), per construccions de sostres de cases al nord d’Àfrica, per jeure el bestiar, …

P1070631ff2Posidonia
“L’alga dels vidriers”

Un dels seus usos més importants va ser el medicinal, especialment per la pell i la gargamella, però també en tenia d’altres com alleujar el dolor provocat per les varius, per malalties respiratòries, com aperitiu o astringent, i també per la seva propietat desinfectant.

La majoria d’aquest usos s’han perdut.

Alguns beneficis de la posidònia

  • La posidònia ens aporta aigües netes i saludables, per tant, lluny de “treure” turisme, el que fa és consolidar-lo, ja que sense platges i aigües saludables, no hi ha turisme.
  • Afavoreix la pesca, ja que dins de les seves praderies trobem una gran diversitat d’espècies.
  • Estalvia recursos ja que ajuda a mantenir les platges i el nostre litoral.

Una pradera de posidònia triga milers d’anys en fer-se; una sola hora d’arrossegament comercial dels vaixells, pot acabar amb una quantitat entre 100.000 i 360.000 brots.

@oceana, Juan Cuetos
Imatge de @OCEANA, Juan Cuetos

La posidònia amenaçada

En els últims trenta anys, la població de posidònia ha disminuït alarmantment. La pol·lució, la aqüicultura, la terbolesa de l’aigua, l’activitat de l’home (pesca, esplai, …), els ancoratges, la construcció de ports i espigons, l’extracció d’arenes, … són alguns dels motius d’aquesta recessió.

Com podem protegir els prats de posidònia?

  • Regulant l’ancoratge lliure sobre els prats de posidònia.
  • Perseguir la pesca il·legal per arrossegament, que acaba amb tot el fons marí.
  • Donant a conèixer la posidònia i els seus beneficis.
P1130712Son Bou
L’acció de la posidònia ajuda a que l’arena de les nostres platges es conservin

Per saber més:

Pàgina life+posidonia Andalucía, amb molta informació interessant

Video sobre la posidònia de “La Caixa”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s