Curnia

https://enmenorca.files.wordpress.com/2014/02/petroleo-no.jpg?w=300&h=224Aquest és un dels 25 monuments que formen la llista presentada a la candidatura com a patrimoni de la Humanitat (UNESCO) de la nostra cultura talaiòtica. Les datacions d’aquest conjunt de Curnia vans des del bronze mitjà fins el període del baix imperi romà.

Curnia
Curnia, galeria transversal del segon talaiot.

En el lloc de Curnia trobem dos talaiots, un d’ells amb unes edificacions adosades.També hi han cisternes, coves artificials i altres edificacions, així com el que sembla són les restes d’una antigua muralla.

curnia (3)
Curnia (detall del talaiot gran)

El jaciment arqueològic es troba sobre un roquissar; la seva extracció ha deixat emprentes molt visibles (pedrera) pels voltants que avui dia es fan servir com a magatzems i altres usos, i que podem veure fàcilment quan visitem Curnia.

P1040652Curnia
Algunes de les edificacions adosades al talaiot gran

El talaiot gran té uns 26 m de diàmetre i té forma troncocònica. A la banda sud té una porta i unes escales que es creu servien per accedir a l’interior des de la part de dalt. Anexes al talaiot hi han dues construccions més.

P1130633Curnia
Talaiot gran on es poden apreciar les escales cap a la part superior, i també, l’entrada a la part de baix, amb diferents edificacions adosades

El talaiot més petit, situat a l’est, té forma més circular que el primer, i uns 12m de diàmetre. Té una murada adosada i una galeria que el travesa de nord a sud. També hi han restes d’un habitatge talaiòtic. Es considera que aquest talaiot podria haver estat el nucli original d’aquest assentament.

En las diverses excavacions fetes a Curnia, s’han trobat materials molt diversos com restes de ceràmiques, molins manuals, morters, punxons, …

P1040672Curnia
Cisternes

A l’interior de les cisternes es van trobar diversos fragments de ceràmica, tant púniques com talaiòtiques, així com restes d’ossos humans. La cisterna més gran té una capacitat d’uns 16 m3.

Tot i que molta gent creu que tots els talaiots són iguals, amb el talaiot de Curnia podem veure diferències importants amb altres talaiots més comuns, com el de Trepucó, i no tant comuns com el de Torelló. Així, cadascun dels poblats talaiòtics té la seva singularitat que val la pena descubrir.

Curiositat:
Segons consta en arxius de l’Ajuntament de Maó, algunes de les pedres d’aquest poblat van ser utilitzades per construir el monument als caiguts, que hi ha a la plaza explanada de Maó.

Enllaç a l’article “Poblat Talaiòtic de Trepucó”

Enllaç a l’article sobre el Talaiot de Torelló

Ver artículo en castellano con google translate

Read this article in English with google translate

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s