Vinagrella

Es una de les “postals” més típiques de l’illa durant el mes de febrer: el color groc del camp.

P1160801vinagrella

És molt comú trobar-la a les voreres de camins i murs de pedra

La culpable d’aquesta metamorfosi és la vinagrella, (oxalis pes-caprae), una planta totalment invasora, procedent de Sud-àfrica i que va arribar a l’illa entre els segles XVIII-XIX, probablement de mans dels colonitzadors britànics com a planta ornamental, tot i que algunes altres fons creuen que va arribar de forma accidental amb el comerç dels cítrics entre els continents. Avui dia s’ha convertit en una planta incontrolable que podem trobar a quasi qualsevol racó.

Les imatges i el texte són propietat d’aquest bloc, es poden compartir amb les condicions que trobaràs pitjant aquí

P1160853camp vinagrella

Tot i que el paisatge que provoca és idílic, la vinagrella invadeix camps de conreu i de pastura i és molt difícil d’erradicar.

Tot i darrera d’aquesta aparença fràgil i bonica, la vinagrella es una planta molt perjudicial per a la agricultura. Per sort, li costa molt de créixer en boscos i alzinars, però no tant, (com podem veure en les fotos) en voreres de carretera i camps.

P1130042blog

Es de tast agra a causa del àcid oxàlic que conté, i que en grans quantitats pot arribar a ser tòxic.

És una planta perjudicial per la pagesia ja que recobreix horts i camps i fa necessària una arada prèvia abans de la sembra; també, a causa de la seva toxicitat pot causar problemes al bestiar.

Aquesta “bonica” planta és una espècie inclosa dins del llistat d’espècies exòtiques amb potencial invasor.

P1160855Camp vinagrella

A ple sol les seves flors s’obren oferin aquestes postals.

Altres noms de la vinagrella són: “agrios”, “vinagrillo”, “ásperas”, “caramelos”, flor d’avellana, caramelles, fel i vinagre,  canaris, “trébol de huerta”, “dormilones”, avellanetes, …

Les seves fulles i flors són sensibles a la llum, així que s’obren i tanquen segons les condicions ambientals. El camp que podem veure esclatant de color groc en un dia assolellat, es pot veure quasi sense flors en un d’ennuvolat.

Ver artículo en castellano con google translate

Read this article in English with google translate

Anuncis