Els mosaics de Torelló

Molt a prop de Maó trobem el lloc de Fornàs de Torelló, del que ja hem parlat amb una altra entrada (“Torelló sota pista“), el que no vàrem fer en aquell moment va ser parlar de les restes de la Basílica des Fornàs de Torelló, una de les sis basíliques paleocristianes de l’illa, i la única que no trobem vora de la mar.

P1150401Fornas de Torellov02
Les barreres metàl·liques i la pols de la terra que s’acumula sobre el mosaic, dificulten poder distingir els dibuixos

L’element més interessant d’aquesta basílica és, sens dubte, el seu mosaic, que es considera de la època bizantina.

Diuen que el descobriment d’aquesta basílica va ser per un pagès que treballant el camp va trobar un capitell de marbre que va entregar al Museu de Maó el 1957. Seguidament es van presentar estudiosos del tema i van trobar diverses pedres, fragments de tègula, etc. El mateix any es varen aconseguir els permisos adients per la seva excavació.

P1150401fornas de Torello
Detall del terra de la basílica i de les seves mides. Als voltants, però, hi havien algunes altres habitacions de les que es desconeix el seu ús.

Poc a poc es va anar descobrint les restes del que va ser una basílica paleocristiana d’una sola nau d’uns 24 x 10 m. El seu paviment era tot un mosaic, que presentava tres parts diferenciades i que delimitaven les diferents funcions litúrgiques.

DSC05528 Basílica Torello Magda Clopes
Detall del mosaic (foto de Magda Clopes)

Així trobem l’àbside, on podem veure les restes d’un altar, amb figures de raïm que representa la vida i dos galls dindi, que representen la resurrecció. Al mig de la nau trobem dos lleons enfrontats i una palmera que es creu prové de la tradició judeva i que representaven la mort (els lleons) i la vida (la palmera). I a la part destinada als fidels, el mosaic té dibuxios geomètrics a més de representacions d’aus que es considera feien referència al paradís.

P1150386Fornas Torello22
Detall dels tres espais diferenciats, on també trobem diferencies amb els mosaics. A l’esquerra veiem les restes de una pila baptismal (4)

La basílica data entre els segles V i VI dC, i es creu que podria haver estat construïda damunt d’una altra edificació anterior. Correspon al tipus de basílica oriental- africà.

P1160828Basilica Torello
Aquí podem veure les restes de la Basílica desde la part de l’altar, del que queden la base que podem veure en primer pla
P1160841Mosaicos Basilica Torello
Detall de la part “geomètrica”, o sigui la dels fidels
P1160822Mosaicos Basilica Fornas
Altre detall del mosaic on veiem dues de les seves tres parts. A l’esquerra podem distingir un dels lleons.

Actualment, les restes de la basílica estan fortament protegides per una estructura metàl·lica, un sostre i unes barreres metàl·liques que no permeten la seva entrada i que eviten el seu deteriorament, no obstant això, permet que puguem veure les restes i el mosaic.

Insisteixo en el fet de que les restes d’aquestes basíliques són força interessants i es troben en molt bon estat, malgrat que molta gent que les visita pensi que el seu estat és penós i precari, rés més lluny de la realitat, ja que s’ha de tenir en compte la seva antiguitat i la circumstància de que moltes d’aquestes basíliques van servir de base d’altres edificacions posteriors.

Per saber més:

Article sobre la Basílica (de la web arqueoguia.com)

Fotos del mosaic trobades a flickr

Imatges de la basílica a “imatges de menorca”

2 pensaments sobre “Els mosaics de Torelló

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s