Un pell roja de 400.000 anys

La penya de S’indi és una de les formacions rocoses que conformen el Puig Mal i els seus voltants. Tota aquesta àrea geològica té una antiguitat d’uns 400.000 anys, d’aquí el títol de l’entrada.

P1080044Roca Sindi
Penya de S’Indi

Però una de les coses interessants d’aquest indret, que en té moltes,  és l’área pública que compte amb tres itineraris senyalitzats per recòrrer la natura, descobrir formacions rocoses, un bonic i ombrívol alzinar, etc., i que va ser adquirida per l’IBANAT per preservar aquest lloc.

P1160640Sarangi
La finca pública de S’arangí té tres itineraris; el vermell és força interessant i ple de pujades i baixades …
P1160523Sindi
Àrea d’escalada, amb terres vermelloses i parets verticals
P1160527sindi
Detall de l’erosió de la roca, coneguda per la seva forma com a “niu d’abella”

Durant el recorregut també ens trobem amb una àrea d’escalada, just per davall de sa penya, on la erosió ha format uns bonics “nius d’abella”; al costat s’han format unes roques quasi llisses on també es fa l’escalada; una mica més enllà podem veure com amb les pluges es formen petits rierols que a la fi són el naixement del torrent des Mercadal, que desemboca a Cala Tirant, i tot caminant trobem tres miradors des de on contemplar Monte Toro, Mercadal i una gran part del Nord de l’illa.

para blog sindi
Aquest lloc també es coneix com “Ses Carotes”per les formes que cadascú “veu” a les roques.

Una part del recorregut, la de color vermell, està plegat de pujades i baixades i s’endinsa en la ombra dels arbres, cosa que ens permet sentir l’olor de la humitat, de la herba, dels fongs, especialment si aneu a la tardor, on també podreu veure diferents tipus de bolets, alguns força vistosos, o alguna planta curiosa com la “cirereta de betlem” molt comú als alzinars, … en fí, tot natura.

para blog borrar
A l’esquerra veiem un bolet i a la dreta les cireretes de betlem, que no són comestibles.
P1160425Monte Toro des de sindi
Impresionants vistes de Monte Toro i l’antiga Farinera a la part de baix de la foto.

El nom de S’aranji, sembla ser que és un diminutiu de S’aranjassa, que és un tipus de taronja amargant, i molts llocs dels voltants tenen aquest nom. Un d’aquests llocs, fa un dels millors formatges de Maó, guardonat el 2012 com el millor formatge artesanal semi de Maó, que us animo a que tasteu. El nom de S’aranji també el tenia l’antiga farinera que es pot veure a la foto de dalt (i que avui està tancada tot i que va ser un petit centre comercial i un museu etnològic), i una fàbrica de gerreria que hi va haver.

P1160480Sindi
Petits rierols que es formen en la recollida d’aigües; a la vessant nord del Puig Mal té el seu naixement el Torrent des Mercadal.

Feu “l’indi” i visiteu aquest bonic paratge.

Ver artículo en castellano con google translate

Read this article in English with google translate

Per saber més:

Article de Francesc Carreres “Una volta per les terres de S’arangí”

Video del recorregut, de Camina Menorca