L’aljub britànic

Entre molts altres enginys com les sínies o les síquies, trobem els aljubs, destinats a recollir l’aigua de pluja, conduint-la mitjançant canalitzacions que afavoreixen el seu emmagatzematge.

P1020792Aljub Mercadal

Al fons l’aljub, a Mercadal, amb l’escala que puja a la terrassa. El peu atalussat de l’aljub dòna fe del seu caire militar.

Aquest aljub en concret, l’aljub des Mercadal, té un orígen militar, ja que es va fer construir pel governador anglès Sir Richard Kane (als voltants de 1735), per tal d’abastir d’aigua a les tropes a mig camí entre Ciutadella i Maó. També va servir per abastir a la gent del poble de Mercadal.

P1120848Aljub Mercadal

Entrada a l’aljub per sota l’escala, on es troben les aixetes

Té unes dimensions de 40 x 20m amb 9m d’alçada, i una capacitat de recollir fins a 273.000 litres. A la seva terrassa podem veure el tipus de canalització i les pendents que possibiliten aprofitar al màxim la recollida d’aigua. Té un sobreeixidor que abocar l’aigua que sobra a la riera del poble.

P1120857Aljub Mercadal

Detall canalitzacions de la terrassa

A l’interior té unes galeries que permeten que l’aigua sempre es mantingui fresca, cosa que n’assegura la seva qualitat.

P1120849Aljub Mercadal

Part inferior on encara està permés agafar aigua

L’aljub de Mercadal és un bé del nostre patrimoni etnològic, i també, històric.

Ver artículo en castellano con google translate

Read this article in English with google translate

Anuncis