Cap des Port

Un cop haver fet una petita introducció a les basíliques paleocristianes de Menorca, és interessant poder visitar alguna d’elles per veure “in situ” les seves estructures i tipologia, i entendre la seva posició, els diferents espais i naus, els baptisteris, les piles o piscines baptismals, i molts més detalls estructurals; no limitant-nos a veure només unes restes, sinó molt més: tot un bocinet d’història.

P1150969Cap des Port
Detall de l’àrea on s’han trobat restes d’escales

La basílica des Cap des Port ha estat datada a finals del segle V o principis del VIè. Està orientada a l’est i té diverses estades o dependències adossades, el que fa pensar que podia haver estat un lloc de caire monàstic, segons un equip de recerca de la Universitat de Barcelona (1).

P1150959Cap des Port
Detall del baptisteri i la pila baptismal (coberta amb un vidre)

El 1958 es van descobrir aquestes restes, però no es va fer una excavació arqueològica sistemàtica fins el 1975. El 1976 es va descobrir el baptisteri i uns llocs que s’havien habilitat com a cambres funeràries, on es van trobar diversos fragments de pintures murals, fet que difereix de la resta de basíliques on el més habitual es trobar mosaics. En aquest aspecte pictòric, la de Cap des Port és l’única a totes les Balears amb aquesta característica.

P1150961Cap des Portv02
Detall on podem veure les restes d’algunes dependències

La basílica es troba en un punt una mica elevat des de on es té bona visibilitat de les terres del voltant i de la part final de la badia de Fornells.

P1150962Cap des Port
Altre panoràmica de la basílica amb la badia de Fornells al fons

Es fa difícil imaginar com era el temple, però ens podem ajudar observant el cartell informatiu que hi hà en el lloc, amb el que podrem reconèixer les parts més importants i destacables d’aquesta basílica, com el baptisteri, la cripta, o la nau central.

detall cap des port
Planòl de les restes de la basílica

Aquesta basílica és una de les que podem visitar i accedir fàcilment, ja que es troba al costat del tram núm. 4 del camí de cavalls, molt a prop de les Salines de la Concepció, ja al final de la badia de Fornells. Tot plegat, ruïnes, paisatge i voltants de la badia, bé mereixen un passeig.

P1150960Cap des Portv02
Detall de la pila bapitsmal en forma d’estrella de quatre puntes

Per saber més:

Si cliqueu aquí us podeu baixar un document de 15 págines sobre les basíliques de Menorca

(1) Article “Les pintures murals de la basílica paleocristina des Cap des Port”, de l’equip de recerca arqueomètrica de la Univ. de Barcelona.diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/44588/1/506044.pdf (http://hdl.handle.net/2445/44588)