Entre pagans i cristians

L’any 313 es va proclamar l’edicte de Milà. Aquest decret va donar com a resultat el reconeixement del cristianisme amb els mateixos drets i llibertats que la religió pagana. Abans d’aquest decret, els cristians es reunien en cases particulars o en catacumbes, ja que al ser perseguits, s’ajuntaven en la clandestinitat.

P1150961Cap des Port Basílica
Restes basílica Cap des Port

 

Més tard (el 380) el cristianisme es va convertir en la religió de l’estat romà, i poc a poc, es va fer necessari comptar amb llocs on es poguessin reunir els fidels cristians.

Per fer-ho van adaptar al culte religiós uns edificis civils que havien estat llocs on s’administrava la justícia o es feien transaccions comercials,  tot i que, també es van començar a construir molts de nous, seguint una estructura similar.  Així es va donar pas a un tipus d’edifici adequat a la concentració de fidels: les basíliques.

Baptisteri (Cap des Port)

Les basíliques paleocristianes (les més antigues) daten entre els segles IV i V, i com hem dit tenien una forma allargada amb diferents naus, que podien ser 3 ó 5, que miraven cap a un absis on es situava l’altar, però a Menorca, només la de Son Bou segueix aquest patró.

Quasi totes les basíliques de Menorca es situen vora la mar, a excepció de la de Fornàs de Torelló, i les seves característiques estructurals, també disten unes d’altres. Les influències cristianes van arribar a l’illa des del Nord Africà, més que de Roma.

Basílica de Torelló
Detall mosaic Torello

Trobem sis basíliques paleocristianes catalogades a Menorca: Fornàs de Torelló, Illa del Rei, Cap des Port, Illa d’en Colom, Sanitja i Son Bou, que han estat datades entre els segles V i VII.

S’ha d’entendre que durant els segles següents es van succeir moltes destruccions, guerres, invasions,   ….  tot plegat va afectar seriosament a aquest tipus de basíliques per tot arreu; així moltes han desaparegut totalment i altres conformen el subsòl o les cimentacions d’altres construides posteriorment.

Restes basílica de Son Bou

De fet, Menorca i Mallorca són un cas excepcional pel que fa al número i “bon” estat de conservació d’aquest tipus de basíliques, malgrat que la gent cregui erròniament que el seu estat es “penós” i precari, rés més lluny de la realitat.

Bibliografia:

“Les basílicas palocristianas de las Baleares”, de Ferran Lagarda, 2012

(aquí podeu veure un resum del llibre amb una referència a la basílica des Fornàs de Torelló)

Per saber més:

Vídeo youtube que mostra les restes de la Basílica de Son Bou, de Raimon

Article sobre les basíliques paleocristianes, de Ferràn Lagarda